Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Impresionisti u Spomen - zbirci

U četvrtak 27. novembra 2008. godine, u 19 sati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u svom izložbenom prostoru organizuje projekciju filma "Impresionisti: Edgar Dega (1834 – 1917) ".

 


Tokom poslednje nedelje novembra i u decembru, projekcijama odabranih polusatnih dokumentarnih filmova o slavnim impresionistima Edgaru Dega (Edgar Degas) i Ogistu Renoaru (Pierre-Auguste Renoir), Spomen-zbirka će svojoj publici pružiti atraktivan program. Pojedinačne priče o ovim značajnim umetnicima, jednim od pionira svetske moderne umetnosti, na zanimljiv a pre svega edukativan i slikovit način, približiće ne samo impresionizam kao stil, već i duh vremena u kome je nastao.  


Kao jedan od pravaca koji je svojim pojavljivanjem i trajanjem, krajem 19. i početkom 20. veka, izazvao revolucionarne promene u poimanju esetskih vrednosti rušeći dotadašnje akademske i građanske norme, impresionizam i impresionisti su direktno inicirali nastanak moderne umetnosti u svetu, a nešto kasnije i kod nas. Podstaknuti novim naučnim saznanjima na polju istraživanja svetlosti, ovi mladi entuzijasti fascinirani prirodom i njenim izazovima napuštaju veštačko okruženje i osvetljenje ateljea, kao i sve što simboliše svet tada vladajućeg akademskog realizma.


S obzirom na tematiku koju obrađuju, ovi filmovi će doprineti boljem razumevanju značaja uloge impresionista u recepciji novih umetničkih tokova na našim prostorima i formiranju moderne početkom 20. veka. Ujedno publika će biti u prilici da nakon projekcije filma u stalnoj postvaci Spomen-zbirke pogleda i remek-dela prve generacije naših modernista (Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Kosta Milićević, Mališa Glišić) koji su, barem tokom jednog dela svog stilskog fomiranja istraživali u pravcu impresionizma.


Ulaz je slobodan.


 


 


Datum objavljivanja: 25.11.2008.