Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Imaginarni pejzaži Džona Kejdža

Multimedijalni događaj "Imaginarni pejzaži Džona Kejdža", povodom stogodišnjice umetnikovog rođenja i Svetskog dana muzike. Četvrtak, 21. jun, od 19.30 časova u Kulturnom centru Beograda.


 


Naslovljen po kompozitorovom istoimenom ciklusu dela, ovaj multimedijalni projekat ima za cilj da pokaže da je Džon Kejdž (1912 - 1992) već sredinom prošlog veka, istražujući celokupno zvučno polje - od gradskog pejzaža i nepredvidljivosti ulične buke koju je posebno voleo, preko osvajanja prirodnog pejzaža i ozvučavanja biljaka i školjki sistemom amplifikacija, do komponovanja novih zvučnih pejzaža čije je poreklo u elektronskom mediju - nagovestio da će čulo sluha postati vodeće čulo novog doba.



Program je zasnovan na kreativnoj montaži odabranih segmenata iz Kejdžovog hibridnog opusa sa ostvarenjima beogradskih kompozitora i dokumentarnim materijalom koji svedoče o stvaralačkim odjecima Kejdžove eksperimentalne prakse u domaćoj umetnosti.



Tragovi Kejdžovog gostovanja na Bitefu 1972. godine, koji su do danas počivali u arhivima kao nevidljive i istorijski neutralne činjenice, biće najzad osvetljeni i dokumentovani fotografijama i tekstovima iz tadašnje, jugoslovenske štampe, a kao dragoceno svedočanstavo o Kejdžovoj saradnji sa našim umetnicima emitovaćemo dokumentarni film Bora Draškovića Paradoks o šahu iz 1973. godine. Kejdž u ovom filmu priča o svom odnosu prema šahu, između ostalog, i kako je napisao muziku na partiju Spaski - Fišer.



Ovaj interaktivni događaj je otvoren za sve koji žele da aktivno učestvuju u Muzičkom cirkusu i online projektu A Chance Operation: The John Cage Tribute, jer je to uslov da upravo na Svetski dan muzike rošendan ovog svestranog umetnika i anarhiste bude proslavljen sa uspehom dostojnim značaja njegovog opusa za razvoj u u drugoj polovini XX veka, ali i danas.


 


 



Datum objavljivanja: 18.06.2012.