Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ilustracije - Kang Woo Hyon (Koreja)

U Grafičkom kolektivu na Obilićevom vencu, od 15. septembra može se pogledati izložba grafičkog dizajna - ilustracija, korejanskog umetnika Kang Woo Hyon-a.

 


Kang Woo Hyon rođen je u Koreji. Diplomirao je na katedri za umetnost na Univezitetu Hong-Ik i završio postdiplomske studije na istom Univerzitetu. Priznati južnokorejski umetnik i dizajner, jedan od poznatih zagovornika racionalnog korišćenja i zaštite prirode, priznati stručnjak za povezivanje umetnosti i biznisa.

Od osamdesetih godina bavio se grafičkim dizajnom i radio kao ilustrator časopisa i dečjih knjiga, objavljivao slikovnice i knjige eseja. Dizajnirao korporativni identitet za oko 50 nacionalnih i internacionalnih kompanija i državnih institucija. Držao predavanja o grafičkom dizajnu, ilustraciji i dizajnu karaktera na vodećim univerzitetima u Koreji.Izvršni je direktor izletišta Nami ostrvo (u blizini Seula), poznatog daleko van granica Koreje po svojim umetničkim sadržajima i programima. Vodi Centar za edukaciju o životnoj sredini i Udruženje za dečije obrazovanje u Koreji. Predaje kao vanredni profesor na Han Yang Univerzitetu (postdiplomske studije o međunarodnom turizmu).




Dobitnik  je značajnih nagrada i priznanja/izbor: 1987. gran pri na UNESCO-vom međunarodnom konkursu za originalnu ilustraciju slikovnice; 1989. zlatna medalja na Bijenalu ilustracije u Bratislavi, 1992. proglašen za dizajnera godine, 1993. priznanje za kulturu životne sredine, 2001. nagrada za dečju knjigu, 2004. nagrada ekološkog pokreta Koreje. Projekat "Point Story" podrazumeva izložbu Point Story from Nature u Grafičkom kolektivu u Beogradu, na kojoj će biti predstavljene: originalne ilustracije iz knjige - slikovnice Point story, objekti (kamenje i delovi drveća sa Nami ostrva), različite knjige koje je Kang Woo Hyon napisao, posteri i video rad "Crtanje po nebu". Deo ovog beogradskog projekta je i predavanje/radionica Kang Woo Hyona na Arhitektonskom fakultetu (16. septembra) u Beogradu kojom će predstaviti proces postizanja inovacije u menadžmentu. Jedan od problema koji rešava je kako od smeća napraviti turističku atrakciju. Prezentacijom umetničkih dela i dizajna Nami ostrva, Kang Woo Hyon demonstrira kako određene komponente mogu biti više od umetničkog dela i kako mogu doprineti finansijskom uspehu u interakciji sa publikom. On u svom radu  traži mogućnost za postizanje opipljivog ishoda tako što će razumeti Dizajn kao živu kulturu pre nego kao umetničko delo.

Kang Woo Hyon svojim primerom ilustruje kako od Nami ostrva napraviti malu zemlju mašte u kojoj kreativni ljudi iz celog sveta mogu da realizuju svoj san. Kombinujući dizajn, životnu sredinu, kulturu, međunarodnu razmenu i ekonomske aktivnosti  on nastoji da proširi nivo imaginacije da bi ljudima omogućio konforniji i slobodniji život.


 


 


Datum objavljivanja: 21.08.2008.