Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ilustracije Ide Ćirić u MPU

Izložba Ida Ćirić - Ilustracije organizuje se u okviru Salona savremene umetnosti Muzeja primenjene umetnosti, trideset godina posle njene samostalne izložbe ilustracija u ovom Muzeju.



Izložba se organizuje nešto više od godinu dana nakon njene smrti i predstavlja pregled stvaralaštva na polju ilustracija knjiga za decu, kao i nekih radova primenjene umetnosti. Ida Ćirić je uradila ilustracije za 52 knjige, a veći deo originalnih ilustracija je predstavljen na izložbi. Studijski tekst o njenom profesionalnom radu je napisala istoričarka umetnosti Vesna Lakićević Pavićević.



Autor izložbe Ida Ćirić - Ilustracije je Idin sin, Rastko Ćirić, koji je uz pomoć ostalih članova porodice sakupio radove i napravio biografiju Ide Ćirić. Jedan deo izložbe je posvećen radu porodice Ćirić, koja je jedan od retkih slučajeva gde se kvalitetan i značajan doprinos srpskoj istoriji primenjene umetnosti prenosi na više generacija ilustratora i dizajnera u okviru jedne porodice. Idin muž, Miloš Ćirić (1931-1999), jedan je od umetnika i profesora koji su postavili temelje posleratne grafičke komunikacije u Srbiji, a sinovi Rastko i Vukan značajno su doprineli razvoju primenjene umetnosti u poslednjih tridesetak godina. I njihove ćerke Iva, Manja i Mina nastavljaju istim putem, tako da i od njih možemo očekivati novi doprinos srpskoj primenjenoj umetnosti. Izložba Ćirići predstavlja uvid u rad porodice Ide Ćirić i omogućava nam jedno novo tumačenje kreativnosti i ponovno sagledavanje principa autonomije, kompromisa i uspeha.


MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI, Vuka Karadžića 18

Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice : utorak, subota 10-17h; sreda, četvrtak, petak, 12-19h; nedelja 10-14h


Trajanje izložbe:

12. februar – 10. mart 2009. godine


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


Datum objavljivanja: 29.01.2009.