Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iluminacije

U petak, 30. maja 2008. u 20 sati, Grupa 16_11 u svom izložbenom prostoru Urban Distrikt otvara izložbu "Iluminacije" Bojana i Gorana Bajazetova.


 


"Sirova energija je svuda oko nas. Ona cirkuliše i tada je nazivamo – vreme. Kada se zgusne ona je – prostor. Njena saturacija je životna energija koja nas pokreće i nalazi se van vremena i prostora. Sagledati je znači odstupiti od konvencija i dozvoliti čulima da prate neke nove puteve. Realnost koja nam se predstavlja kao očigledna je zamućeni odraz u ogledalima našeg uma. Cela slika tako ostaje nedostupna, zarobljena, nerastumačena i zbunjujuća. Ponekad, sve što je potrebno je da nas neko povuče za rukav, uputi samo malo bolje i pusti da razmišljamo ekstrovertno i introvertno u isto vreme.

Umetnici izvlače iz prostora zarobljenu energiju, posipajući najslađi šećer po oporoj realnosti. U svakom prostoru postoji još bezbroj novih prostora, a svako vreme putuje na obe strane. Umetnost nam kroz delo dozvoljava da komuniciramo sa tom energijom. Ona je prevodilac i tumač jezika života."



Tamara Čeman






O Grupi 16_11

Bez proklamacija, ali sa zajedničkim ubeđenjem da ispitivanja izražajnih mogućnosti klasičnih likovnih medija nisu iscrpljena, da ozbiljnost promišljanja i odgovornost stvaralačkog čina nisu  prevaziđeni i da to jesu determinante njihovog bavljenja umetnošću, članovi Grupe 16_11 teže daljoj afirmaciji vizuelnih umetnosti. Oni to čine negovanjem sopstvenih, personalnih pristupa i jezika, kao i podržavanjem onih umetničkih ličnosti i pojava, za koje smatraju da  reafirmišu  kvalitet  na  aktuelnoj likovnoj sceni.

Zalaganjem za ukupno viši nivo likovne pismenosti svih učesnika likovne scene, i stvaraoca i posrednika i konzumenata, umetnici Grupe 16_11 smatraju da će se vremenom izdiferencirati i šire prepoznati promišljanja autora, koji bez obzira na medij izražavanja, stvaraju u potpunom dosluhu sa svojim vremenom. Grupu čine Bojana Burić, Dušan Todorović, Vidoje Tucović, Maja Erdeljanin, Miša Perić, Maja Jockov Mileusnić i Perica Donkov.


 



Datum objavljivanja: 27.05.2008.