Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

IKOM-ova nagrada

Godišnja skupština Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije, održana u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 19. maja, protekla je u iščekivanju objavljivanja nagrada u više kategorija, koje se dodeljuju za izuzetne rezultate u radu muzejskih institucija ostvarene tokom 2007. godine.

 


Ova značajna priznanja su važan podsticaj za dalja angažovanja, u cilju dostizanja međunarodnih standarda u ovoj oblasti kulture.


U kategoriji  kustos godine, nagrada je dodeljena dr Jasni Jovanov, istoričarki umetnosti i upravnici Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, za realizaciju izložbe Danica Jovanović: strasno zaljubljena u slikarstvo. Izložba je nastala kao rezultat studioznog istraživanja, objavljenog u istoimenoj monografiji. Kako je u obrazloženju prilikom dodele nagrade navedeno, ovakvo uporedno sagledavanje opusa Danice Jovanović i tokova savremenog srpskog slikarstva, ukazalo je na nesumnjivo mesto slikarke u nacionalnoj umetnosti s početka dvadesetog veka, ali i na moguće komparacije sa tekućim pojavama u slikarstvu i umetnosti minhenske škole uopšte.


 


 


Datum objavljivanja: 21.05.2008.