Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Igre i maštanja

Izložba "Igre i maštanja" Dečije likovne radionice/08, otvorena 20. decembra 2008. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, trajaće i tokom januara 2009. godine.

 


Izložba koja je obeležila protekli decembar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog izazvavši veliko interesovanje najmlađih novosađana, prikazuje reprezentativne rezultate rada Dečije likovne radionice/08 i na specifičan način proslavlja stogodišnjicu rođenja Predraga Peđe Milosavljevića (1908-1987).


Likovna radionica svojim programom, kroz razonodu i kreativnost povezanu sa osmišljenim učenjem, već godinama angažuje mališane iz novosadskih osnovnih škola i vrtića, zainteresovane da saznaju nešto više o autorima i umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog. Kroz igru i razgovor, ovogodišnji učesnici su se opredelili za delo Dimnjaci i ruže iz 1937. godine, najstarije od sedam Milosavljevićevih radova u ovoj jedinstvenoj kolekciji, specifično po motivima kuća, najčešće njihovih krovova, karakterističnih za Peđin pariski period stvaralaštva. Slikovitost ovih detalja se tokom trajanja radionice pokazala vrlo inspirativnom za decu kako školskog tako i predškolskog uzrasta, što je doprinelo da praktični deo projekta bude realizovan kroz faze u kojima su se "mali umetnici", oprobali u izradi maketa pariskih kuća. Svojim višemesečnim timskim radom deca su još jednom potvrdila da muzeji ne moraju biti samo prostori u kojima se čuvaju umetnička dela, već i „kuće” za one najmlađe, od igre i maštanja.


Izložba će trajati do 2. februara 2009. godine, a koordinator projekta i autor pratećeg kataloga je kustoskinja Milica Orlović Čobanov.


Povodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će biti zatvorena za publiku od 01. do 08. januara 2009. godine, osim za unapred najavljene posete. Redovno radno vreme Spomen-zbirke ponovo će važiti od četvrtka 08. januara 2009. godine.


 


Datum objavljivanja: 27.12.2008.