Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Igre i maštanja

U subotu 20. decembra 2008. godine sa početkom u 17 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena Izložba Igre i maštanja Dečije likovne radionice/08, kojom se na specifičan način obeležava stogodišnjica rođenja jednog od naših najpoznatijih slikara, Predraga Peđe Milosavljevića (1908-1987).

 


Kroz razonodu i kreativnost povezanu sa osmišljenim učenjem, ovogodišnja Dečija radionica/08 okupila je mališane iz novosadskih osnovnih škola i vrtića.


Upoznata sa raznolikošću tema samih slika kao i bogatim životnim iskustvom ovog umetnika, deca su se kroz igru i razgovor opredelila za jedno delo – Dimnjaci i ruže iz 1937. godine – najstarije od sedam Milosavljevićevih radova u kolekciji Pavla Beljanskog. Kao specifičan detalj na Peđinim slikama iz pariskog perioda pojavljuju se kuće, najčešće njihovi krovovi, što se pokazalo vrlo inspirativnim za decu kako školskog tako i predškolskog uzrasta. Slikovitost ovog motiva je tokom trajanja radionice dopunjena i video prezentacijom sa živopisnim segmentima iz svakodnevice umetničke metropole, u kojoj je Peđa živeo i stvarao u periodu između 1936. i 1940. godine.


Praktični deo projekta realizovan je kroz faze u kojima su se "mali umetnici", po uzoru na Peđino delo iz kolekcije Beljanskog, oprobali u izradi maketa pariskih kuća. Svojim višemesečnim radom deca su još jednom potvrdila da muzeji ne moraju biti samo prostori u kojima se čuvaju umetnička dela, već i "kuće" za one najmlađe, od zabave i maštanja.


U ovogodišnjoj Dečijoj radionici/08 učestvovalo je oko 60 polaznika: đaci Osnovne škole Petefi Šandor, najmlađi novosađani iz vrtića "Zemlja čuda", kao i deca koja su učestvovala u radu Dečijeg kutka Spomen-zbirke, galerijskog prostora specijalno namenjenog za rad likovne radionice. U okviru postavke Dečija radionica/08 "Igre i maštanja", biće predstavljeno preko petnaest kuća, nastalih kao rezultat njihovog timskog rada u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.


Na svečanom otvaranju izložbe koja će trajati do 2. februara 2009. godine, malim posetiocima društvo će praviti Dečija trupa "Šašava družina". Koordinator projekta i autor pratećeg kataloga je kustoskinja Milica Orlović Čobanov.


            Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 19.12.2008.