Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Igre i maštanja

Izložba Dečije likovne radionice/08 Igre i maštanja, koja će u subotu 20. decembra 2008. godine sa početkom u 17 časova biti otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, posvećena je najmlađim ljubiteljima umetnosti i rezultatima njihove višemesečne kreativnosti.

 


Ovogodišnja Dečija likovna radionica Igre i maštanja posvetila je tromesečni edukativni rad obeležavanju stogodišnjice rođenja Predraga Peđe Milosavljevića (1908–1987), jednog od naših najznačajnijih slikara prve polovine XX veka.




Mališani su, ove jeseni kroz kroz interaktivna predavanja i proučavanja originalnih dela iz kolekcije Beljanskog mogli saznati mnogo više o životu i radu Peđe Milosavljevića, čija dela predstavljaju nezaobilazni segment kolekcije. Izdvajanjem samo jednog dela ovog autora Dimnjaci i ruže iz 1937, nastarijeg od sedam umetnikovih slika iz kolekcije, deci je na specifičan način, putem video prezentacije predstavljen pariski opus, koji je ujedno i najplodniji segment ovog autora. Kroz razgovor i igru primerenu deci različitog uzrasta predstavljene su lepote starog Pariza, u koji se slikar vraćao u više navrata i u kojem je iznova nalazio inspiraciju za svoja dela. U ovom periodu njegovog stvaralaštva nezaobilazni motivi bili su pariske mansarde, balkoni i mnoštvo dimnjaka, uz pomoć kojih je beležio prolaznost i patinu velelepnog Pariza. Sasvim novim pristupom, sintezom neklasičnog školskog programa i ličnog angažovanja dece, ovogodišnja radionica imala je za cilj da od svakog učesnika napravi pravog malog „graditelja”. 

Na izložbi Dečije radionice biće izloženi radovi učenika Osnovne škole "Petefi Šandor" što predstavlja rezultat akcije "Škola bez nasilja" u organizaciji UNICEF-a, kao i dece iz vrtića "Zemlja čuda". Pored radova učesnika radionice biće izloženi i radovi mališana koji su dali svoj mali doprinos u radu Dečijeg kutka Spomen-zbirke, posebnog opremljenig dela galerijskog prostora koji je bio namenjen za rad likovne radionice. 




Svojim višemesečnim radom mališani su još jednom potvrdili da muzeji ne moraju biti samo prostori u kojima se čuvaju umetnička dela, već i "kuće" za one najmlađe od zabave i maštanja.

 Koordinator projekta i autor pratećeg kataloga je Milica Orlović Čobanov.

 Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 28.11.2008.