Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Igra sveta u svetu igre

U četvrtak, 3. juna u 19 časova u KC Magacin , Kraljevića Marka 4, otvara se samostalna izložba autorke Mirjane Blagojev, pod nazivom, "Igra sveta u svetu igre". Izložba traje do 13. juna.

 


Preokretanjem smisla određenih društvenih  igara (šah, puzzle, karte, domine...) umetnica teži da istraži odnos čoveka i društva. Svet igara nudi bezbrojne mogućnosti za suočavanje i suprotstavljanje stvari i pojava, a igra koja je interesuje jeste ona koju Englezi nazivaju "game" (igra određena pravilima, za razliku od "play", igre dece i životinja) kroz koju učimo naše ponašanje u društvu. U izlagačkom smislu, reč je o objektima, ispravljenim ready made-ima odnosno umetničkim verzijama nekih običnih igara, a u pitanju su i interaktivne instalacije, fotografije i plakati.


Projekat "Igra sveta u svetu igre" nastoji da istraži:

- način interpretiranja informacija i stvari koje nas okružuju;

- naše ponašanje kada se nađemo ispred nepoznatog/poznatog objekta koji ne

sadrži "uputstvo za upotrebu";

- pitanje izbora i zavisnost krajnjeg rezultata od naše odluke;

- važnost postojanja cilja i pravila;

- važnost pobede;

- pitanje teritorije;

- pitanje funkcije.




"Ova igra u svojoj osnovi sadrži tri elementa koja su suštinska za moja interesovanja. Prvo, to je njen ludički karakter, prisutan u svim igrama, zbog kojeg joj se često pripisuje pojam detinjastog. Ali, uz to, ova igra počiva na zakonima matematičke logike i uredjena je prema društvenim zakonima. Primenom principa preokretanja smisla, umetnički radovi dobijaju kritičku dimenziju. Rezultat/cilj rada jeste traženje odgovora od strane igrača odnosno posmatrača." (Mirjana Blagojev).


Mirjana Blagojev (1974, Zrenjanin) Diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu (1996). Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (smer vajarstvo, 2000). Stekla master diplomu Visoke škole dekorativnih umetnosti (smer  objekat-staklo) u Strazburu, Francuska (2005). Magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (smer vajarstvo, 2007). Radi kao stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (Odsek za vajarstvo). U okviru asocijacije OKUP iz Strazbura učestvovala u organizaciji Festivala Alternativne Kreativne Razmene (FACE) održanom u Beogradu i Novom Sadu (2005). Samostalno i grupno izlagala u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Strazburu, Nansiju i Luksemburgu.


 


Datum objavljivanja: 31.05.2010.