Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Igor Smiljanić: Vertikale u terakoti

U ponedeljak, 25. marta, u 19 časova, u Galeriji SULUV biće otvorena izložba skulptura "Vertikale u terakoti", autora Igora Smiljanića. Izložba će trajati do 4. aprila 2019.

 



 


Vertikalnost u prirodi i u umetnosti je moje interesovanje kao motiv vajarskog stvaralaštva. Uspravna i iskošena stabla u hibernaciji u kojoj se nalaze deluju impresivno. Takođe i drugi činioci, žbunje, grupa stabala, motivišu me za nastanak skulptura. Moje skulpture u terakoti su sačinjene od delova. Sistemom repeticije i umnožavanja dolazim do celina koje su uglavnom većeg i velikog formata. Nazivi skulptura su često segment, segmenti itd. Zato što su sastavljeni od mnoštva elemenata. Permanentna pasioniranost prema vertikalnosti i stubolikosti je bila razlog za moje interesovanje za vajarsku umetnost. Stub je čvrst oslonac u prirodi i čovekovom iskustvu pri građenju staništa za sebe. U jednom istorijskom trenutku je stub postao i predmet umetničkog istraživanja. Ova izložba je koncipirana kao postavka jedne vertikalne skulpture velikog formata i nekoliko skulptura manjeg formata.



Autor





 

Igor Smiljanić je rođen u Кikindi 1977. gde je završio i srednju školu. Studije vajarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2002. u klasi profesora Pavla Pejovića. Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Tomislava Todorovića završio je 2015. Dugogodišnji je saradnik Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ u Кikindi. Od 2016. radi kao stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom sadu. Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu.


 





 


Datum objavljivanja: 19.03.2019.