Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Igor Bošnjak: Budućnost se ponavlja više nego istorija

Igor Bošnjak: Budućnost se ponavlja više nego istorija Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak 4 - 25. avgust 2023.


 


Kustosi izložbe: Mladen Banjac, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Marija Radisavčević, viša kustoskinja Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ Čačak



Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće čačanskoj publici multimedijalni umetnički projekat trebinjskog umetnika Igora Bošnjaka „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ u petak, 4. avgusta u 19 časova. Reč je o gostujućem projektu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koji je i predlog ove institucije za Nacionalni paviljon na Venecijanskom bijenalu zbog čega je prošle godine bio predstavljen u Muzeju, a u ovoj godini i u Kulturnom centru Trebinje.

Izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ predstavlja rad koji je rezultat višegodišnjeg umetnikovog istraživanja započetog 2015. godine pod nazivom „Transformersi”. Izložba prezentuje seriju video radova i instalacija inspirisanih spomeničkim nasleđem iz doba Jugoslavije (naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci), kao i teorijom ruskog kosmizma, teorijom dronova i umetnikovom interpretacijom ovih fenomena. Ovaj eklektični pristup u radu odlikuje se kombinacijom prepoznatljivih vizuelnih motiva i savremenih tehnologija koji u konačnici čine sintezu beskonačnih mogućnosti digitalnog i bezvremenog modernizma. Izložbom umetnik želi da postavi nekoliko pitanja o načinima kako danas gledamo spomenike NOB-a, šta nam oni predstavljaju u novom političkom kontekstu, kakav je odnos između spomenika i čoveka, kao i odnos između spomenika i savremene tehnologije u umetnosti danas.

Izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ Igora Bošnjaka je umetnički projekat koji se kontinuirano razvija i nadograđuje, tako je za ovu priliku rad „Sentience“ obagaćen štampanim 3D modelima koji su realizovani u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom u Čačku.

Izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ deo je programa „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023“ koja u okviru programa „grad-gost“ - programska celina „Na raskršću“ - predstavlja grad Trebinje i to kroz tri segmenta: izložbom Igora Bošnjaka u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“, izložbom Muzeja Hercegovine „Jovan Dučić: Svom milom Trebinju - tragom jedne vizije“ u Narodnom muzeju Čačak, kao i međunarodnim koncertom klasične muzike „Music & More SummerFest“ koji će biti otvoren iste večeri 4. avgusta u Disovom amfiteatru na Moravi s početkom u 20.30 časova



Igor Bošnjak (rođen 1981. u Sarajevu) živi i radi u Trebinju. Stvara prvenstveno u oblasti videa, instalacije i fotografije. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, trenutno u zvanju docenta. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju 2005. na Odsjeku za slikarstvo. Od 2007. do 2008. završio je interdisciplinarne master studije na Odseku teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

NJegovi radovi su izlagani u: Whitechapel Gallery, London; Kunsthalle, Beč; New Cinema & Contemporary Art, Rencontres Internationales, Gaîté Lyrique & Palais de Tokyo, Pariz; Kunsthal Charlottenborg, Kopenhagen; Atopia Film & Video Kunst Gallery, Oslo; National Center for Contemporary Art & Moscow Museum of Modern Art, Moskva; Hong Kong Art Hall; CAM Kasorija, Contemporary Art Museum, Napulj; Kunst Museum, Bon; Agnes B. Foundation, Galerie du Jour, Pariz; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Galleria d’ Arte Moderna Palazzo Forti, Verona; Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka; Point Ephemere, Pariz; Muzej moderne umjetnosti, Dubrovnik; Contemporary Music Centre, Dablin; MMC Kibla, Maribor; Espacio Center Canarias, Tenerifi; Fabbrica del Vapore, Milano; Center of Contemporary Art, Plovdiv; Budapest Art Fair Mucsarnok, Budimpešta; Tapetenwerk Halle C, Lajpcig; Musseo di Palazzo Poggi, Bolonja; Umjetnička galerija BiH, Sarajevo; Kulturni centar, Beograd, itd.


 



 


Datum objavljivanja: 01.08.2023.