Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iduć' uči u vekove gleda

U ponedeljak, 11. maja u 13 časova u Muzeju Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21, otvara se izložba "Iduć' uči u vekove gleda".

 


Ova izložba realizovana je sa željom da se obeleži 270. godišnjica od rođenja Dositeja Obradovića i 60. godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja. Postavku čine portreti Dositeja Obradovića, od najstarijih sačuvanih, dela znamenitih srpskih slikara, Arse Todorovića, koji je jedini portretisao Dositeja uživo, Anstasa Jovanovića, Dimitrija Tirola, Dimitrija Avramovića, preko dela naših savremenih slikara poput Zorana Pavlovića, pa do nekoliko Dositejevih portreta čiji su autori talentovani učenici Škole umetničkih zanata iz Šapca. Uz portrete biće izložena i mapa Dositejevih putovanja po Evropi kao i prva izdanja njegovih knjiga, od Pisma Haralampiju, Život i priključenija... do poslednje – Mezimca, koje su odlukom Vlade Republike Srbije proglašene kulturnim dobrima.

Čitav život putujući, podučavajući druge proširujući sopstvene vidike Dositeje je stekao izuzetno obazovenje i širinu koje je kroz svoja dela nesebično darovao sopstvenom narodu. Imajući u vidu da je mali broj pojedinaca koji su u našoj duhovnosti utisnululi tako dubok trag naša je dužnost da kao čuvari baštine nove naraštaje podsetimo na ličnosti i dostignuća koja su izuzetno uticala na razvojni put našeg naroda. 

Autor postavke i pratećeg kataloga izložbe je muzejski savtnik Ljiljana Čubrić, upravnik Muzeja Vuka i Dositeja.

Nakon beogradske publike, od polovine septembra meseca, ovu izložbu će imati prilike da vide posetioci  Gradskog muzeja u Vršcu.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


Datum objavljivanja: 08.05.2009.