Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ideologije i ideali

Ideologije i ideali - Prilozi istraživanju arhitekture 20. veka u Vojvodini je
projekat fokusiran na prikupljanje, analizu i multimedijalnu prezentaciju podataka o arhitektonskim praksama i produkciji tokom 20. veka na teritoriji Vojvodine.Otvaranje je 15. septembra u 19 časova u MSUV.

 


Autorka  i koordinatorka projekta : Ljubica Milović


Vreme i mesto realizacije projekta : 15. septembar 2010. u 19 časova

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad




IDEOLOGIJE I IDEALI -  PRILOZI ISTRAŽIVANJU ARHITEKTURE 20. VEKA U VOJVODINI je projekat fokusiran na prikupljanje, analizu i multimedijalnu prezentaciju podataka o arhitektonskim praksama i produkciji tokom 20. veka na teritoriji  Vojvodine. Cilj projekta je analitički problemski prikaz arhitekture u kontekstu društvenih i ideoloških promena u Evropi i Vojvodini tokom 20. veka, tj. ispitivanje međuzavisnosti socijalno – političke dinamike društva i arhitektonske produkcije a iniciran je monografijom "Arhitektura 20.  veka u Vojvodini" autora Vladimira Mitrovića, koja će, takođe, biti promovisana na otvaranju izložbe.


Izložba će imati šest segmenata:


1. "Kontinuiteti"

Najopsežniji, istorijsko – analitički deo izložbe koji predstavlja istraživanje kontinuiteta u razvoju pojedinih tipoloških i stilskih celina. Na hronološkoj lestvici, koja je dopunjena kratkim pregledima najvažnijih društveno – političkih i kulturnih događaja u Evropi i Vojvodini u svakoj od decenija 20. veka, prikazani su različiti tipološki korpusi arhitektonske produkcije: objekti državne uprave, industrijski i infrastrukturni objekti, sakralni objekti, stanovanje, objekti trgovine (od magazina i robnih kuća sa početka do hipermarketa sa kraja 20. veka)  i objekti za društveni život i okupljanje (od građanskih dvorana i kasina, preko sokolskih i radničkih domova, do domova kulture). Cilj je prikazivanje  doslednosti i nedoslednosti u razvoju  pojedinih tipologija uz pokušaj da ih se dovede u vezu sa društvenim okolnostima koje su na to uticale.


2. "Frustracije i optimizam"


U pokušaju  pronalaženja preciznije ideološke odrednice za epohu tzv. „tranzicione arhitekture“, analizirana  je  arhitektonska produkcija u Vojvodini u ovom devetnaestogodišnjem periodu u regionalnom (Centralna Evropa i Balkan) i evropskom kontekstu.  Biće prikazani izvedeni projekti koji su dobili godišnje nagrade Salona arhitekture i, paralelno sa njima, izvedeni projekti koji su dobili godišnje nagrade na salonima u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji kao i projekti koji su dobili evropsku nagradu za arhitekturu "Mies van der Roche".


3. "Habitat"


U okviru ovog segmenta izložba se bavi  nepostojećim idealima u arhitektonskom diskursu Vojvodine. Tri grupe studenata arhitekture,  čiji su rad moderirali saradnici Muzeja, radili su  na alternativnim utopijskim planovima za Novi Sad. Jedna grupa je  radila na projektu pod nazivom "Novi Sad Novi Vavilon" primenjujući situacionističke utopijske teorije grada; druga grupa je na osnovu urbanih utopija japanskih metabolista razvila plan  "Metaboličkog grada" dok  je treća grupa radila na artikulaciji svoje vizije vojvođanskog grada  21. veka u projektu "Rehabilitacija Novi Grad".


4. Makete

Za potrebe ovog projekta, Muzej je naručio osam maketa u razmeri 1:100. Makete su monohromatske, izrađene u celosti od balze, sa ugrađenom rasvetom. Objekti koji će biti prikazani su: Sinagoga (Novi Sad), Gradska kuća (Subotica), Skladišta fabrike cementa (Beočin), Dečiji dom (Zrenjanin), Spomen zbirka Pavlo Beljanski  (Novi Sad), Policijska stanica (Vrbas), Stambena zgrada Aleksandra Klemena i Palata NIS (Novi Sad).




5. Dokumenatarni serijal

Petodelni dokumentarni serijal, u koprodukciji sa Radio televizijom Vojvodine, treba da posreduje između izložbe i publike. Priča o arhitekturi, ispričana kroz razgovore sa stručnjacima ali i sa korisnicima i posmatračima objekata, treba da nam olakša uvid u četvrtu dimenziju arhitekture – životni ciklus objekta.


6. Katalog

Važan deo izložbe je i bilingualni (srpsko – engleski) studijski katalog – zbornik tekstova.

Katalog će sadržati  tekstove o ideologijama u novijoj srpskoj arhitekturi (Aleksandar Kadijević), o arhitekturi u poslednje dve decenije i pozitivnim aspektima balkanizacije (Aleksandar Ignjatović i Srđan Jovanović Weiss), o secesiji u Vojvodini (Bela Duranci), o sakralnoj arhitekturi (Dejan Radovanović i Bojan Kojičić) i o staroj industrijskoj zoni Pančeva (Jasmina Ilić).


 


 


Datum objavljivanja: 10.09.2010.