Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Identitet sa još jednim drugom

U lazarevačkoj Modernoj galeriji do 14. aprila publika može da pogleda radove Bratislava Veljića (alijas Avakum Kvas) koji pored ovih imena ima još jedno umetničko – Avelj.

 


Igru sa identitetom umetnik iz privatnog života prenosi na likovni plan, dajući svojoj prvoj samostalnoj izložbi naslov ''Identitet sa još jednim drugom''. Reč je, zapravo, o parodiji u narodu popularne pesme ''Ide Mile lajkovačkom prugom'', koja na naslovnoj strani Aveljovog kataloga izgleda ovako: ''Identitet lajkovačkom prugom, identitet sa još jednim drugom, identitet gori mu cigara, ja poznajem svojega drugara''.

Umetnik posebnu važnost pridaje naslovima, za šta ovde nema prostora, budući da je u Lazarevcu izloženo 118 eksponata. Od tog broja, a u čast Miodraga Pavlovića, 87 je tegli oslikanih kombinovanom tehnikom (akril i boja za staklo), dok preostalo čine akrili na platnu (''Vesti u pet''), digitalne grafike (''Profili''), i kombinovane tehnike na metalu, limu, drvetu i crepu pod nazivom ''Reciklaža Pada'', ''Pritiskanje kupusa'' i ''Triptih Polimlje''. 




Bratislav Veljić (1967, Ivangrad, danas Berane) radi kao dopisnik ''Srpskih narodnih novina'' iz Budimpešte. Završio je Filološki fakultet u Beogradu. Likovnom umetnošću se (ozbiljno) bavi svega dve godine.


Umetnički savet Moderne galerije u Lazarevcu čine dr Lidija Merenik, dr Milija Belić i Mileta Prodanović


 


Datum objavljivanja: 07.04.2009.