Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

ICOM Nagrada Čedomiru Janičiću

U kateogoriji nagrada za publikaciju nagradu je dobio Čedomir Janičić, kustos istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor, za monografiju Likovna jesen, rekapitulacija-rekonstrukcija-reprezentacija, Druga stalna postavka.


 


Dana 21. maja 2009. godine, u Galeriji fresaka u Beogradu, na Svečanoj skupštini Nacionalnog komiteta ICOM za Srbiju, dodeljene su nagrade za 2008. godinu u tri kategorije: za kustosa godine, za muzejsku publikaciju godine i za muzejski projekat godine.



ICOM je međunarodna organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca posvećena čuvanju i publikovanju svetske prirodne i kulturne baštine. ICOM je aktivan u 139 zemalja širom sveta.



U kateogoriji nagrada za publikaciju nagradu je dobio Čedomir Janičić, kustos istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor, za monografiju Likovna jesen, rekapitulacija-rekonstrukcija-reprezentacija, Druga stalna postavka. Monografija, u izdanju Gradskog muzeja Sombor, izašla je iz štampe u oktobru 2008. godine, a predstavljena je 27. oktobra na otvaranju Druge stalne postavke u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor. Finansiranje ove publikacije omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.



Komisija za nagrade i priznanja NK ICOM za Srbiju radila je u sastavu: Olja Vasić, Prirodnjački muzej Beograd; Brana Jordanović, Pedagoški muzej u Beogradu i Nenad Radić,  Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.



    * Komisija je jednoglasno je predložila, a Skupština NK ICOM, takođe  jednoglasno prihvatila predlog da knjiga Čedomira Janičića bude nagrađena ovim visokim priznanjem.


 



Datum objavljivanja: 25.05.2009.