Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

IAI

U sredu, 21. decembra, 2011. godine, u Galeriji Artget, KCB-a, počinje novi ciklus predavanja "Inicijative za arhitekturu izlaganja", posvećenog ideji muzeja kao laboratoriji i strategijama izlaganja.


 


IAI projekat je započet tokom 2008. godine, i ima za cilj razvijanje lokalne umetničke i arhitektonske scene, koja bi kroz kritički odnos sintetizovala prakse arhitekture i umetnosti. Ovaj dugoročni projekat je do sada rezultirao serijom predavanja i publikacijom koja je objavljena 2010. godine. Tokom decembra 2011, projekt IAI (Inicijativa za arhitekturu izlaganja) nastavlja inicijativu sa predavanjima u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Novi ciklus predavanja IAI je posvećen ideji muzeja kao laboratoriji, i strategijama izlaganja. Predavanja će održati Zoran Erić, kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Jelena Vesić, nezavisna kustoskinja iz Beograda.





18.00 Zoran Erić: Muzej kao laboratorija ili muzej kao pejzaž moći?

Predavanje Zorana Eriće će kroz nekoliko istorijskih primera osvetliti ideju muzeja kao laboratorije i fleksibilnog, "elastičnog" prostora, i to kako u smislu izložbenih postavki, tako i u smislu same arhitekture. Nasuprot ovakvom dinamičkom modelu muzeja koji stvara heterogeni prostor, predstaviće se “statička” ideja muzeja kao pejzaža moći.



19.00 Jelena Vesić: Arhitektura izlaganja: Qu'est-ce que c'est?

Ako je curating = aranžmanu umetničkih objekata u prostoru, onda je arhitektura izložbe = funkcionalnoj raspodeli ovog aranžmana, to je neka vrsta "rešetke" koja omogućava da ovi singularni objekti budu viđeni u idealnoj izolaciji. Predavanje pod nazivom Arhitektura izlaganja: Qu'est-ce que c'est? baviće se propitivanjem ovih "trezvenih pretpostavki" procedura pravljenja izložbi (exhibition-making) kroz teorijske i praktične primere.



20.00 diskusija


 


 



Datum objavljivanja: 16.12.2011.