Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

I draw what is there! - Cihihira Ita

U ponedeljak, 7. maja u 19. sati u Galeriji O3one, na Andrićevom vecu otvara se samostalna izložba japanskog autora Cihihira Ita, pod nazivom, "I draw what is there!". Izložba traje do 19. maja, 2012. godine.


 


Umetnik Cihihiro Ito stvara dvodimenzionalne radove na temu "Kada izrazim ono što je oko nas, bojim linijama". Jednog dana našao je kamelije blizu svog ateljea. Razumeo je šta su one. Ali kada su stajale veoma blizu njega, nije mogao da ih shvati po svojim obrascima. Izgledale su poput nečeg šarenog i apstraktnog. Zašto je to nerešivo upotrebom linije? Postoje neki razlozi. On je želeo da razume materijal kroz crtež linijama i dodir. Autor smatra da crtež povezuju linije u stilu tradicionalnog orijentalnog načina, kao što to čine četkom umetnici u Indiji i mastilom "Ukinoe", japanski majstori umetničke forme. On pasionirano stvara svoju umetnost crtajući linije poput slikanja slike.



Za ovu samostalnu izložbu koristio je motive cveća I povrća.

Evo šta je Cihihiro Ito napisao o njima:



O cveću:



Kada sam bio dete šetao sam držeći za ruku svoju majku. Sećam se stvari koje mi je pokazala, cveća zasađenog u vrtovima i na ulicama, to su za mene bile "lepe stvari". Kada sam gledao slike u evropskim crkvama i evropskim muzejima 2003. godine, video sam da je crtež zauzeo mesto u slikama cveća i pejzaža. Tamo sam primetio razlike između evropskog i japanskog cveća. Osetio sam da je cvet simbol pozitivne energije za život. Cvet po meni kombinuje pozitivnu sliku između lepote i života.



O povrću:



Decembra prošle godine posetio sam farmu sa prijateljem koji je kuvar u Perfekturi Kaganava. Neke vrste povrća su rasle potpuno prirodno na ovoj farmi. Posle berbe povrća ostao sam na farmi. Po povratku kući, dok sam jeo, počeo sam da slikam. Postao sam bliži slikarstvu zato što sam osećao pozitivnu energiju povrća.



Ova samostalna izložba će imati pozitivnu energiju cveća I povrća.



To će biti kao geneza rok muzike.


 



Datum objavljivanja: 07.05.2012.