Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hrvatska umetnost

Narodni muzej u Beogradu najavljuje produženo trajanje izložbe Sto vrhunskih dela hrvatske umetnosti iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, koja se održava u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.


Planirano je da izložba bude postavljena do 31. januara 2008. godine, ali je uprava Umjetničkog paviljona u Zagrebu odlučila da, zbog velikog interesovanja publike, produži termin do 10. februara 2008. godine. Od otvaranja izložbe 18. decembra 2007, pa do danas Umjetnički paviljon posetilo je preko 22 500 posetilaca, što ovu postavku svrstava među najposećenije u Hrvatskoj.

Autori izložbe su Ljubica Miljković, kustos Zbirke jugoslovenskog slikarstva XX veka, i Zvonko Maković, profesor Univerziteta u Zagrebu, u saradnji sa Petrom Petrovićem, Verom Grujić i Gordanom Stanišić, kustosima zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, koji su stručno obradili dela o kojima brinu i priredili biografije. Izložbu prati katalog sa uvodnim studijama Ljubice Miljković i Zvonka Makovića, kataloškim popisom i reprodukcijama svih eksponata, koje je snimio Vladimir Popović.

Na izložbi su predstavljena remek-dela četrdeset troje umetnika, nastala u rasponu od 1850. do 1969, koji stvaralaštvom, životom, aktivnostima i prijateljstvom spajaju hrvatsku i srpsku umetnost.


 



Datum objavljivanja: 03.02.2008.