Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hrvatska arhitektura

U Artgetu, Kulturnog centra Beograd, 30. juna, u 21h, održaće se predavanje: Savremena hrvatska arhitektura - testiranje stvarnosti. Učesnici predavanja su: Maroje Mrduljaš, Andrija Rusan i Vedran Mimica, a uvodnu reć održaće Snežana Ristić.

 


Recentne promene u izgrađenom okolišu u Hrvatskoj radikalne su i kontradiktorne. Urbanistička delatnost se urušila u birokratizovani sistem, a raspolaganje prostornim resursima je prepušteno ili haosu ili političkom mešetarenju. S druge strane, napredna Hrvatska arhitektura sve više pokazuje jedinstvenu vitalnost i istraživačku ambiciju. Istorija zadnjih dvadeset godina hrvatske arhitekture je priča o specifičnom otporu brojnim negativnim tendencijama tranzicije



Andrija Rusan je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu od 1984. godine,a od 1986. vodi arhitektonski biro koji se danas zove Rusan arhitektura. Godine 1987. učestvovao je na IBA (Internationale Bauaustellung) u Berlinu kao autor izložbe "Zagreb, ah Zagreb". Od 1998. je izdavač i urednik časopisa Oris. Autor je, zajedno sa Marojem Mrduljašem i Vedranom Mimicom, knjige i projekta Savremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti.

Maroje Mrduljaš je autor više izlaganih, objavljivanih i nagrađivanih arhitektonskih i urbanističkih projekata i studija. Dobitnik je druge nagrade 38. zagrebačkog salona 2003. godine. Urednik je biblioteke "Plan" AGM-a, član uredništva časopisa Život umjetnosti , Up & Underground i Oris.


 



Portfolio Kulturnog centra Beograd


 


Datum objavljivanja: 30.06.2008.