Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hrišćanska duhovna i kulturna baština Skadarskog jezera i Drima

U Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu u utorak, 17. decembra u 19 časova se otvara dokumentarna izložba Hrišćanska duhovna i kulturna baština na prostorima Skadarskog jezera i Drima. Putpopis u fotografijama.


 


Izložba je realizovana u saradnji sa Centrom za očuvanje kulturne baštine „Izvorište“, uz podršku Ministarstva za dijasporu Republike Srbije, kao i nezaobilaznom pomoći udruženja srpsko - crnogorske nacionalne manjine „Morača - Rozafa“ iz Skadra.



Reč je izložbi fotografija izuzetnog skadarskog područja sa velikim brojem crkava i manastira nastalih između 10. I 15. veka. Podizani su u gusto raspoređenim gradovima oko Skadarskog jezera, kao i na rekama Morači i Bojani. Benediktska opatija Svetog Sergija i Vakha na Bojani centralni je hram i kultno mesto u okolini Skadra. Sa kultom negovanim još od ranog srednjeg veka, ovaj kompleks je veoma stradao tokom poslednjeg stoleća. O nekadašnjoj slavi i danas svedoče dva ktitorska natpisa koja su naručili kraljica Jelena Anžujska i njeni sinovi kraljevi Milutin i Dragutin.



Jedina celovita pisana istorija istočne strane Jadranskog mora do kraja 12. veka je Barski rodoslov, poznat i kao Letopis popa Dukljanina. On sadrži žitije Svetog Jovana Vladimira prvog vladara Zete. Njegova prestonica je bila na obali Skadarskog jezera, a kult njegove ličnosti bio je rasprostranjen po čitavom Balkanu, što govori o značaju ove oblasti u srednjovekovnom kontekstu.



Ovaj putopis u fotografijama nudi na uvid magične predele i crkve u nestajanju čiji izgled na romantičan način i dalje šalje sadržajnu poruku koja svedoči o lepoti i o odolevanju vremenu. Ipak, vredi podsetiti na stradanje crkve Svetih Srđa i Vakha, ili crkve Sv. Nikole pod Tarabošem kojoj su se i temelji zameli. Ovom izložbom nastoji da se ukaže na potrebu za istraživanjem, objavljivanjem, konzervacijom i restauracijom spomenika izuzetno bogate oblasti Skadra, u kojoj postojanje jedinstvenog predela sa hrišćanskim hramovima iz prošlosti, mnogih podigutih i pre konfesionalnih razlika, pozivaju da se i danas nastavi sa izučavanjem.


 



Datum objavljivanja: 12.12.2013.