Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

HoopUp

HoopUp je umetničko-edukativna platforma fokusirana na simboličku komunikaciju i društveni aspekt umetničke poruke. Galerija O3one, 5. - 17. mart, 2012. godine.

 


Autori: Violeta Vojvodić-Balaž & Eduard Balaž (Urtica, grupa za umetnička i medijska istraživanja)

5 – 17. mart 2012.




Otvaranje u ponedeljak, 5. marta u 19h


HoopUp je umetničko-edukativna platforma fokusirana na simboličku komunikaciju i društveni aspekt umetničke poruke. Zasnovana je na originalnoj didaktičkoj metodologiji umetničke grupe Urtica koja spaja koncepte vezane za klasične umetničke discipline sa informaciono-komunikacionim tehnologijama, rad u virtuelnom prostoru (Internet) i u fizičkom okruženju. HoopUp  je baziran na radioničkom radu uz korišćenje http://hoopup.net saradničke web alatke koja omogućava skeniranje društvenog okruženja umetničkim sredstvima, komunikaciju učesnika u projektu (tokom trajanja i posle), kao i prezentaciju ostvarenih umetničkih produkata širokoj publici. HoopUp je prevashodno namenjen mlađoj populaciji (dizajn, likovna umetnost, arhitektura, studije kulture) i stručnoj javnosti zainteresovanoj za edukaciju i komunikaciju u virtuelnom okruženju. Rezultati radioničkog rada u galeriji O3ONE, kao i dosadašnji edukativno/istaživački rad umetničke grupe Urtica će biti prikazani u vidu izložbe.


HoopUp počinje pitanjem: “Kada bi mogao nešto da promeniš u svom okruženju, šta bi to bilo?

Sve, nešto, ništa?” Uključi se, pošalji svoju poruku Svetu!


Urtica je osnovana 1999. godine kao umetnička grupa specijalizovana za razvoj transdisciplinarnih projekata koji preklapaju umetnost, edukaciju i tehnologiju. Umetnički radovi Urtice produkovani su u formi internet aplikacija, prostornih instalacija, umetničko-mas-medijskih kampanja i edukativnih programa. Umetnički rad Urtice je nagrađen UNESCO Digital Arts Award na Institute of Advanced Media Arts and Sciences u Japanu 2003. godine, i prikazan na brojnim internacionalnim izložbama i festivalima. Urtica se Beogradskoj publici predstavila na samostalnoj izložbi održanoj u Salonu Muzeja savremene umetnosti u toku 2010. godine, i instalacijom Value Quest Bourse http://valuequest.info na nedavno održanom 52. Oktobarskom salonu. Detaljna dokumentacija o projektima grupe Urtica dostupna je na http://urtica.org


 


Datum objavljivanja: 28.02.2012.