Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Holandija u Beogradu

Kulturni centar Beograda: galerija Artget / Holandija u Beogradu - Predavanje
Stvaranje priobalja Semangeuma, novog grada u južnoj Koreji , u 18h.
Predavač: Vedran Mimica, Institut Berlahe ; Potom tribina: Razvoj priobalja


 


Razvoj priobalja - putujuća debata Holandskog instituta za arhitekturu (NAI)  Holandski i domaći arhitekti: Hans Ibelings, Jurgen van der Pleug, Vedran Mimica, Mirjana Milanović, Branislav Redžić, Ivan Kucina, Dejan Miljković, Branimir Popović, Miodrag Mitrašinović, razmeniće mišljenja o ovoj temi. Inače putujuću debatu o razvoju priobalja, NAI neguje kao jedan od bitnih aspekata svoje delatnosti odazivajući se na pozive upućene iz različitih delova sveta. U toku prethodne godine slične debate o aktuelnim lokalnim i univerzalnim temama organizovane su u Španiji, Argentini, Nemačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, Rumuniji, Italiji i Indiji.

 



Priobalje je vazan strateški cilj i domaćih i holandskih arhitekata.



U Strategiji razvoja Beograda projekti povezani s rekama i priobaljem predloženi su kao prioriteti fizičkog razvoja grada, jer reke predstavljaju ogroman potencijal Beograda u izgradnji savremene forme. Zato se od arhitekata i urbanista očekuje da formulišu viziju prostora kakvom grad treba da teži i usmeravaju aktivnosti ka stvaranju savremenih formi prema najboljim uzorima svetskih gradova na vodi.



Holandski arhitekti i urbanisti već decenijama uspešno, oduzimajući od mora, prave nove kopnene površine kako bi rešili problem skučenosti teritorije zemlje koja ima površinu naše Vojvodine, a u kojoj živi 16 miliona stanovnika. Na novim ostrvima razvijaju se veliki i novi gradovi . Jedan od njih je Almere najveći novi holandski grad koji je nastao u polderu oduzetom od mora 70-tih godina prošlog veka. Danas ima 240 hiljada stanovnika, a planira se da u sledecih 15 godina poraste na 400 hiljada i postane četvrti grad Holandije.   



Nedelja, 6. jun 11.00 



Kulturni centar Beograda: galerija Artget / Holandija u Beogradu - Radionica



Razvoj priobalja - Holandski institut za arhitekturu (NAI): Putujuća debata. Učestvuju: učesnici diskusije i studenti


Portfolio kulturni centar Beograda


 



Datum objavljivanja: 04.07.2008.