Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hleb na srednjevekovnim freskama

U ponedeljak, 15. septembra u 19 časova u Galeriji Prometeja otvorena je izuzetna izložba pod nazivom Hleb na srednjevekovnim ferskama. Izložbu je otvorila Branka Kulić, upravnik Galerije Matice srpske , a domaćin događaja je Zoran Kolundžija, direktor IK Prometej.

 


Izložba se organizuje u okviru manifestacije Drugog međunarodnog festivala hleba koji će se održavati u Novom Sadu od 18. do 21. septembra, a sama izložba će trajati od 15. do 21. septembra. Inače, generalni pokrovitelj celokupne manifestacije je Izvršno veće AP Vojvodine,  pokrovitelj je Grad Novi Sad, a jedan od suorganizatora je Izdavačka kuća Pometej.




Posetioci će imati prilike da vide izuzetna dela – kopije fresaka - na temu hleb: iz manastira Bogorodica Ljeviška , Sv. Kliment, Lesnovo, Resava - Manasija, Pećka Patrijaršija, Bođani, Krušedol... koja su vlasništvo Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja iz Beograda i jedno delo je iz privatne riznice. Eksponati su ne samo velike umetničke vrednosti, već su neki od njih ogromni ( npr: 3 x  2, 2 x 2 metra...). Zajedničko svim eksponatima – freskama je hleb, kao motiv iz raznih uglova. Svako od posetilaca moći će da otkrije višeslojnost i metaforičnost "Hleba našeg nasušnog"...


 


Datum objavljivanja: 18.09.2008.