Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hiromi Nakašima u SULUJ-u

Pred avgustovsku pauzu, Galerija SULUJ otvara u ponedeljak, 21. jula u 19.30 sati samostalnu izložbu japanske umetnice - fotografkinje Hiromi Nakašime – „ LIKE A MIST, LIKE A RAINBOW “. Razgovor sa umetnicom uz prezentaciju radova planiramo za sredu, 23.juli u 19 sati.

 


Ova 41.godišnja umetnica koja se za profesiju fotografa opredelila posle završenih studija prava, završivši prestižne umetničke studije u Tokiju, od 2002.godine živi i radi kao samostalni fotograf.Od 1997.godine izlaže samostalno i grupno u Japanu, Kini i Srbiji . Prošle godine je boravila u našoj zemlji posredstvom NGO Japan-Srbija, gde je snimila dosta materijala.


Na izložbi u Suluju Hiromi će izložiti dve vrste materijala. Jedan se odnosi na njene neobično sečene kadrove duhovitih implikacija. Drugi materijal podredjen je boji u okviru izabranog motiva.


Interesantno je, da svoje fotografije radi starim tipom aparata / analogno, ne digitalno /, insistirajući na "nelogičnim sečenjima, slučajnim nemarnostima, efektima sa difuznim svetlosnim promenama / kiša,magla,izmaglica.."


Čini se, da ovakav pristup fotografiji proizilazi baš od predstavnika nacije koja je digitalizaciju i u fotografiji možda medju prvima okusila ali i tehnološki usavršavala.Možda je sa te pozicije potpuno logičan zaokret savremenih predstavnika fotografske umetničke scene Japana, što će biti zanimljivo da saznamo i u razgovoru sa samom umetnicom, nakon otvaranja izložbe, u sredu 23.jula u 19 časova.


 


Datum objavljivanja: 16.07.2008.