Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hineni Hineni

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i ove godine organizuje se svečanost pod nazivom Hineni Hineni, koja će se održati u utorak 29. januara u 18. časova u beogradskoj sinagogi Sukat Šalom, u ulici Maršala Birjuzova broj 19.

 


 


Ovaj svečani skup sastoji se iz dva povezana događaja. Najpre će biti otvorena izložba učeničkih radova iz cele Srbije, prikušpljenih tokom konkursa Holokaust - kultura sećanja, organizacije Haver Srbija, koji je pokrenut pre tri godine.



Svečani program Hineni Hineni počeće u 18:45. Scenario je priredila profesorka Nada Banjanin Đuričić a program izvode učenici Železničke tehničke škole iz Beograda, učenici Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Jakova i studenti Fakulteta muzičke umetnosti.



Ovaj skup, pored komemorativnog, ima i obrazovno - vaspitni karakter. U programu učestvuju deca i mladi: osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti. Posebno je važan multidisciplinarni pristup temi, ostvaren kroz saradnju nastavnika humanističkih nauka, umetnosti i budućih muzičkih pedagoga. Uz tekstove koji se bave ličnim i kolektivnim sećanjem, identitetom, verom i ljubavlju, program obuhvata pesme na hebrejskom, srpskom i engleskom jeziku, ladinu, i jidišu.



Autorka programa: Nada Banjanin Đuričić, profesorka sociologije u Železničkoj tehničkoj školi. Saradnici u realizaciji: Maja Dorić, nastavnica muzičke umetnosti, Violeta Živković nastavnica srpskog jezika i Nikola Mitić, nastavnik istorije u Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“ iz Jakova i studenti Fakulteta muzičke umetnosti.



Organizacija, logistička podrška i izložba: organizacija Haver Srbija.



„Hineni“ je izvorno biblijska reč koju prvi put izgovara Abraham kada mu se Bog obraća i saopštava mu da treba da žrtvuje svog sina Isaka. Takođe, to je i naziv molitve koja upućuje na poniznost i odmerenost koja se izgovara u vreme praznika Roš Hašana, tj. jevrejske Nove godine. Na hebrejskom jeziku „Hineni“ znači „(Bože), ovde sam“. Interpretacije ovog izraza su mnogobrojne i „Hineni“ može da znači spremnost, prisutnost, potpunu posvećenost.



 



Holokaust (grč. holos – ceo, potpun; kaustos, spaljen, uništenje spaljivanjem, kod Grka i Rimljana: žrtva paljenica) je naziv za sistematski planski državni progon i genocid nad oko šest miliona evropskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata, koji su počinili nacistička Nemačka i njeni saradnici. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila je 27. januar (dan oslobođenja Aušvica)  Međunarodnim danom sećanja na žrtve Holokausta.



 

Dan sećanja, konkurs Holokaust-kultura sećanja i izložbu podržali se Holandski jevrejski fond, Evropski jevrejski fond, Jevrejska opština Beograd i Savez Jevrejskih opština Srbije.





Nema superiornih naroda niti inferiornih religija. Sve kolektivne osude su pogrešne. Samo ih rasisti prave. Eli Vizel



“No human race is superior; no religious faith is inferior. All collective judgments are wrong. Only racists make them” Elie Wiesel


 



Datum objavljivanja: 21.01.2019.