Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hermetika Rečnika tehnologije

Izložba "Hermetika Rečnika tehnologije i zastarela modernost utopije Jugoslavije" otvara se u utorak 16. januara u 18 časova u galeriji PROZOR (Ulica Koče Popovića 9) i traje do 26. januara 2018.

 



 


Rezultat je autorskoga rada kolektiva Heptadekagon koga čine: Aleksandar Petrović, Aleksandra P. Stevanović, Dimitrije Vujadinović, Dejan Vukelić, Dragan Bulatović, Milan Popadić.



Izložba je posvećena nedavno ponovo otkrivenom Rečniku tehnologije kao suštinskom stvaralačkom obeležju tranzicionog perioda 1979–1982. Rečnik tehnologije objavljen maja 1981. okrenut je razmatranju globalne tehnološke civilizacije, kao i utopijskog karaktera Jugoslavije U celini je ispisan rukom, a njegovi autori bili su nepoznati. U januaru 1982. tajna radna grupa iznela je na političkim forumima optužbe protiv Rečnika tehnologije koje su dovele do ostrašćenih medijskih napada i ostrakizma Rečnika koji je od tada do danas kažnjen zabranom sećanja i uvijen u veo zaborava.



Rečnika tehnologije kao skriveno jezgro jugoslovenske utopije, koji je kroz kritiku tehnologije privida, spojio je premodernu i postmodernu kulturu. Iz njega je danas proizašao pravilni Heptadekagon kao simbol novog akademskog standarda. NJegov cilj je podizanje svesti o preuzimanju vlasti veštačke inteligencije i virtuelnog sveta nad životom.



Na izložbi će uz stranice Rečnika tehnologije biti predstavljene i multimedijske i multigeneracijske reakcije na njegov nastanak i nestanak, kao i raznovrstan tribinski program, premijere dokumentarnih emisija, autorska vođenja i radionice.



Izložbu otvara dr Tatjana Paunesku profesor na Univerzitetu Nortvest iz Čikaga, a počinje koncertom na čembalu Svetlane Stojanović Kutlača pod nazivom Heptadekagon – Rečnik tehnologije od Pitagore do Baha.



Dodatna obaveštenja mogu se dobiti na mejl adresi petral@eunet.rs, sajtu www.recniktehnologije i na tel 063217938.







Prateći program



 

PRVI DAN: UTORAK 16. JANUAR 2018.



18.00: a) Podizanje zastave SFRJ uz pesmu Pred pustinjskim ljudima Živojina Stojkovića



b) Izložbu otvara prof. dr Tatjana Paunesku Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago.



19.30: v) Koncert Svetlane Stojanović Kutlača, čembalo, Heptadekagon – Rečnik od Hermesa do Baha.



 

DRUGI DAN: TRIBINA, SREDA 17. JANUAR 2018.



18.00: Promocija zbornika Heptadekagon – Rečnik tehnologije kao anti-utopija, Institut za evropske studije, Beograd, 2017.



Domaćin Dimitrije Vujadinović, a gosti: dr Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije, dr Suzana Polić, direktor Centralnog instituta za konzervaciju, Beograd.



 

TREĆI DAN: ČETVRTAK 18. JANUAR 2018.



18.00: Politika i lingvistika Rečnika tehnologije



Domaćin Aleksandar Petrović, a gosti: prof. dr Jelena Filipović, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, prof. dr Slobodan Samardžić, Fakultet političkih nauka Univeziteta u Beogradu.



 

ČETVRTI DAN: PETAK 19. JANUAR 2018.



18.00: Teologija Rečnika tehnologije



Domaćin Vladimir Dimitrijević, a gosti: Aleksandra P. Stevanović i Stefan Paunović, doktorandi studija istorije i filozofije prirode, nauke i tehnologije, Univerziteta u Beogradu i Dejan Vukelić, doktorand studija istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.



 

PETI DAN: SUBOTA 20. JANUAR 2018.



18.00: Rečnik tehnologije u istorijskom okruženju neoavangarde



Domaćin Dragan Bulatović, Centar za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a gosti: prof. dr Slobodan Mijušković i dr Dragan Đorđević, profesor književnosti.



 

ŠESTI DAN: UTORAK 23. JANUAR 2018.



18.00: Šta to muzealizujemo s Rečnikom tehnologije?



Domaćin Milan Popadić, a gosti: Jelena Vušurović, master student muzeologije i heritologije, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Dušica Popović, istoričarka umetnosti i umetnica.



 

SEDMI DAN: SREDA 24. JANUAR 2018.



18.00: Savremeni značaj Rečnika tehnologije



Domaćin Miloš Knežević, urednik časopisa Nacionalni interes, a gosti: prof. dr Tatjana Paunesku, Univerzitet Nortvest, Čikago; dr Saša Gajić, Institut za evropske studije, Beograd.



 

OSMI DAN: ČETVRTAK 25. JANUAR 2018.



18.00: a) Premijerno prikazivanje Trezora posvećenog Rečniku tehnologije, domaćin Bojana Andrić.



18.30: b) Razgovori o Jugoslaviji, gostujući program Muzeja Jugoslavije, domaćin Tatomir Toroman;



20.00: v) Igor Jovičić, Spuštanje zastave poslednje Jugoslavije, RSCG, dokumentarni zapis tehničkog spuštanja zastave Republike Srbije i Crne Gore. Nakon projekcije će gospodin Jovičić pokloniti zapis fondu Muzeja Jugoslavije.







Dnevni programi:



a) Autorska tumačenja izložbe: 1 sat pre tribine.



b) Stručna vođenja studenata istorije umetnosti i studenta primenjenih umetnosti, svakoga dana u 12.00 časova



v) Otvoreni atelje kaligrafije Dejana Vukelića: svakoga dana u 12.00 časova Dejan Vukelić će na svitku, u maniru Rečnika, ispisivati imena saradnika na izložbi.


 



 


Datum objavljivanja: 12.01.2018.