Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Herbarium amoris

Herbarium amoris je izložba umetničkih fotografija biljaka autora Edvarda Koinberga, freelance fotografa i grafičkog dizajnera iz Švedske. Otvaranje izložbe je u galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, 4. septembra u 19h.

 


Izložba je bila  deo zvaničnog programa kojim se tokom 2007. godine širom Sveta obeležavalo 300 godina od rođenja jednog od najvećih naučnika svih vremena, čuvenog švedskog prirodnjaka Karla Linea.


Inspiraciju za izložbu, Edvard Koinberg je našao u činjenici da je Line uporedio cvet i organe za razmnožavanje koji se u njemu nalaze, sa odgovarajućim ljudskim organima. Međutim, za razliku od ljudi i životinja, kod kojih su ti organi uglavnom na različite načine pokriveni ili skriveni, cvetovi kod biljaka su upadljivi, najčešće izuzetne lepote i ne retko prijatnog mirisa. Kako sam autor kaze, namera mu je bila da na ovoj izložbi pokaže fotografije kakve bi i Line napravio da mu je bila dostupna današnja fotografska oprema.


Posle najčuvenijih muzeja i galerija, u gradovima kao sto su Vašington, Velington, Sidnej, Pert, Adelaida, Berlin, Kejptaun, Moskva, Sent Peterburg, Edinburg, Kiev, Piza, Madrid, Kadiz, Šangaj, Hongkong, Džakarta, i Prirodnjački muzej ima zadovoljstvo da u Beogradu pruži gostoprimstvo ovoj naročitoj i veoma lepoj izložbi.


Gostovanje izložbe realizuje se u saradnji i pod pokroviteljstvom Ambasade Švedske u Beogradu i Svedskog instituta iz Stokholma. Prirodnjački muzej je pripremio i čitav niz specijalnih, kao i programa namenjenih široj javnosti, koji će se odvijati tokom trajanja izložbe.


Izložbu Herbarium amoris otvara Njegova ekselencija gospodin Krister Bringeus ambasador Švedske u Srbiji.


 


Datum objavljivanja: 30.08.2008.