Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Henkel Nagrade

Na finalnom takmičenju Henkel Art Award 2008, u kategoriji Umetnički crtež, koje organizuje kompanija Henkel za centralnu i istočnu Evropu (Henkel CEE), naći će se i radovi petoro mladih umetnika iz Srbije, Jelene Šalinić, Lidije Delić, Tijane Knežević, Nataše Kokić i Siniše Ilića.


 


Žiri je odlučivao u sastavu: Biljana Tomić, istoričar umetnosti, direktor i kustos nKA – MKM, Danijela Purešević, istoričar umetnosti i urednik kulturne redakcije RTS-a, Marija Dragojlović, profesorka za crtež na Fakultetu likovnih umetnosti, Stevan Vuković, filozof, teoretičar vizuelnih umetnosti i kustos galerije Studentskog kulturnog centra, kao i Jelena Šarenac direktor za korporativne komunikacije kompanije Henkel Srbija.



Radovi finalista iz Srbije, kao i radovi ostalih učesnika konkursa, koji su se kvalifikovali za izložbu, biće izloženi u galerijskom prostoru Kuće legata (Knez Mihailova 46, Beograd) od 21. do 31. jula. 



Nakon toga, radovi pet finalista iz Srbije biće poslati u Beč, gde će renomirani internacionalni u septembru 2008. godine izabrati pet najboljih, od radova pristiglih iz ukupno 29 zemalja centralne i istočne Evrope. Od datih radova potom će biti izabran pobednik Henkel Art Award konkursa koji će dobiti novčani nagradu u iznosu od 7.000 evra. Ovom prilikom biće izabran i dobitnik Young Artist’s Prize, nagrade za mladog i talentovanog umetnika iz istočne Evrope, koji će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 2.000 evra. Pobednik Henkel Art Award konkursa biće proglašen na gala ceremoniji 17. novembra 2008. u Beču, kada će javnosti biti predstavljeni i svi nominovani finalisti.



Henkel Srbija ovom prilikom podseća da je 2005. godine autor iz Srbije, Petar Mirković bio pobednik Henkel Art Award u kategoriji Moderan crtež, a da je iste godine Aleksandra Ajduković osvojila prvu nagradu Young Artist in Residence u kategoriji Fotografija i multimedijalna prezentacija. Prošle godine, rad Denisa Bostandžića, mladog industrijskog dizajnera iz naše zemlje, ušao je među pet najboljih.


 



Datum objavljivanja: 13.07.2008.