Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hajdana Kostić: Moje detinjstvo

Galerija SKC Novi Beograd 1 – 26. decembar 2022. Hajdana Kostić: Moje detinjstvo -
crteži na platnu u kobinovanoj tehnici

 



 


Hajdana Kostić (1993) je slikarka i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Diplomirala je grafički dizajn, a specijalizovala fotografiju na Likovnoj akademiji u Cetinju. NJeni crteži nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta: u Americi, Japanu, Engleskoj, Belgiji, Austriji, Francuskoj, Ukrajini i regionu. Oficijelna je dizajnerka izdavačke kuće Enklava iz Srbije. Dizajnirala je umetnička rešenja javnog prostora za glavni grad Crne Gore, kao i Turističke organizacije Podgorice i Bara. Bila je ambasador Coca-Cola projekta podrške mladima u 2019. godini. Organizovala je tri velike humanitarne izložbe na kojima su sredstva išla siromašnim porodicama i Psihijatrijskoj bolnici u Crnoj Gori. Među njenim klijentima su Unicef, Crveni Krst, Porto Montenegro, Glavni grad Podgorica, Zero Waste Montenegro, izdavačka kuća Enklava, Društvo psihologa Srbije, dnevne novine Vijesti i drugi. U Crnoj Gori je postala prepoznatljiva po svom projektu „36“ tokom kojeg je crtala i objavljivala po jedan crtež svakog dana na društvenim mrežama (dve godine zaredom).

Imala je samostalne izložbe u Uličnoj galeriji u Beogradu, u paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, kao i Koncept Art Space-u Podgorica, a bila je i deo grupnih izložbi crnogorskih umetnika u galeriji Fonticus u Hrvatskoj, u ULUCG-u, grupnoj izložbi Osten bijenala, kao i izložbi finalista na bijenalu akta „Marko Gregović" u Petrovcu.

NJen likovni izraz je prepoznatljiv, originalan i hrabar. Glavni medij izražavanja joj je crtež, koji odlikuje snažna linija.



Lična, subjektivna istorija jedne devojčice odmotava se pred vama na slikarskim platnima. Preplitanje objektivne nepromenjive stvarnosti: karaktera članova porodice, vremena i načina života, gubitaka bližnjih, pop kulture; sa subjektivnim doživljajem jedne devojčice proizvelo je platna prepuna snažnih boja, životno isprepletanih linija grubih i teških ali i laganih i umirujućih. Hajdana nas vodi i njenim putem borbe za svoj glas, za glas devojčice u patrijarhalnom društvu, putem poraza i pobeda, shvatanja i sazrevanja, putem odrastanja do umetnosti. Putem kreacije do boljeg sveta.


 



Datum objavljivanja: 30.11.2022.