Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Hajdana Kostić: Borba

15 jun - 3 jul Srećna galerija SKC-a, ciklus afirmacija mladih / studentske izložbe, Hajdana Kostić: Borba izložba slika


 


Hajdana Kostić je slikarka i dipl. grafička dizajnerka iz Crne Gore. Dobitnica je nagrade „Red Bul doodle art Montenegro“ 2023. i predstavnica Crne Gore na svetskom takmičenju u Amsterdamu. NJeni crteži nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta: u Americi, Engleskoj, Japanu, Belgiji, Austriji, Francuskoj, Ukrajini i regionu bivše Jugoslavije.



Dizajnirala je umetnička rešenja javnog prostora za glavni grad Crne Gore, kao i Turističke organizacije Podgorice i Bara, čime je ulepšavala zapuštene prostore i kutije za elektroinstalacije. Bila je ambasador Coca-Cola projekta podrške mladima u 2019. godini. Organizovala je velike humanitarne izložbe, a prikupljena sredstva išla su siromašnim porodicama i Psihijatrijskoj bolnici u Crnoj Gori. Organizuje umetničke radionice za decu i odrasle, kao i tim bildinge, a najveći do sada takav projekat bio je tim bilding za kompaniju Philip Moriss za sedamdeset ljudi. Među njenim klijentima su Luštica Bay, Unicef, Crveni krst Crne Gore, Porto Montenegro i drugi. U Crnoj Gori je postala prepoznatljiva po svom projektu „365“ tokom kojeg je crtala i objavljivala po jedan crtež svakog dana na društvenim mrežama (dve godine zaredom).



Imala je samostalne izložbe u galeriji SKC na Novom Beogradu, u Uličnoj galeriji u Beogradu, u Paviljonu Udruženja likovnih umetnika Crne Gore, kao i u Koncept Art Space u Podgorici, a bila je i deo grupnih izložbi crnogorskih umetnika u galeriji Fonticus u Hrvatskoj, u ULUCG-u, grupnoj izložbi Osten bijenala. Više puta je učestvovala na izložbi finalista na bijenalu akta „Marko Gregovic“ u Petrovcu.



NJen likovni izraz je prepoznatljiv, originalan i hrabar. Glavni medij izražavanja joj je crtež koji karakteriše snažna linija, a njen slikarski stil odlikuje se snažnim i smelim potezom, kao i vedrim i eksplozivnim koloritom na platnima prepunim snažnih boja, životno isprepletanih linija, grubih i teških, ali i laganih i umirujućih.


 



Datum objavljivanja: 13.06.2023.