Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gvido Vedovato u Vukovoj zadužbini

Izložba italijanskog slikara i skulptora naive otvara se 20. oktobra u Zadužbini Vuka Karadžića. Izložba traje do 2. novembra.

 


U Zadužbini Vuka Karadžića, (Klub Vuk Karadžić, Kralja Milana 2) u ponedeljak 20. oktobra u 20 časova otvara se izložba Gvida Vedovata, italijanskog slikara i skulptora, predstavnika naivne umetnosti. Domaća publika je sa delom ovog umetnika mogla da se upozna kroz njegovo aktivno učešće na slikarskim kolonijama i bijenalima naivne umetnosti u našoj zemlji.


Gvido Vedovato je rođen je 1961 u Vićenci. Autodidakt, 70-tih godina počeo je da se bavi slikarstvom i skulpturom. Prvu samostalnu izložbu imao je 1986. godine, da bi ubrzo potom započeo aktivnu izlagačku delatnost širom Italije, ali i u mnogim zemljama Evrope, SAD i Kanade.


Na izložbi u Zadužbini Vuka Karadžića Gvido Vedovato predstaviće se slikama srednjih i većih formata, rađenih tehnikom ulja na platnu. U pitanju su mahom žanr scene, prikazi ljudi i životinja sa planina koje predstavljaju konstantnu inspiraciju za ovog umetnika. Predstave svakodnevnog života i animalnih motiva obogaćene su primesama nadrealnog i fantastičnog koje umetnik postiže inverznom perspektivom i neprirodnim srazmerama prikazanih predmeta. Njegov manir blizak je Dominiku Pijeronu po naglašavanju čudesno fantastične atmosfere.


Radovi Gvida Vedovata nalaze se u kolekcijama brojnih muzeja širom Evrope i sveta: Italija, Francuska, Srbija, Slovenija, Slovačka, Španija, Češka, Švajcarska, Grčka, Belgija, Švedska, Rusija, Poljska, Danska, Mađarska, Izrael, Kanada,SAD.


 


Datum objavljivanja: 17.10.2008.