Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grupna međunarodna izložba: UN/LOCKDOWN

U četvrtak 14. maja postavljena je prva virtuelna izložba Atelier-a DivArt
Grupna međunarodna izložbaUN/LOCKDOWN Izložba traje do 4. juna
https://www.kunstmatrix.com/en/atelier-divart-gallery


Jovanka Stanojevic Portret starice kombinovana tehnika na platnu 62x62cm 2020


 


Atelier DivArt nastavlja izlagačku delatnost postavljajući virtuelne izložbe na sajtu. Prva izložba je međunarodnog karaktera i pored umetnika iz Srbije predstavlja i umetnike iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i Rusije. Izložba “UN/LOCKDOWN” okuplja 26 umetnika različitih poetika i generacja koji se predstavljaju slikama, objektom i skulpturom.


Izložbu možete da posetite na: https://www.kunstmatrix.com/en/atelier-divart-gallery


Koncept izložbe “UN/LOCKDOWN” proizašao je iz potrebe da se ukaže na prisustvo umetnosti u svakodnevnom životu, na njen značaj i neophodnost nakon smirivanja prvog talasa svetske pandemije. Nemogućnost organizovanja izložbi u prostoru galerije ne označava zatvaranje ovih prostora. Nove tehnologije su omogućile postavke u okviru virtuelnih prostora. Ova situacija je samo ubrzala proces organizovanja izložbi na internetu koji je već duže vreme prostor posećivanja i upoznavanja sa stvaralaštvom umetnika iz celoga sveta. Galerijska delatnost prati svaralački potencijal umetnika koji nije prestao, već naprotiv intenzivniji je nego ranije. Ali umetničkom kreativnom potencijalu neophodna je podrška da bi nastavio da se razvija. Prvi korak u tome je organizovanje i promovisanje izložbi od strane galerije i njenog stručnog tima.


Atelier DivArt je okupio, po pozivu naše aktuelne i afirmisane umetnike: Dragana Zdravkovića, Vladimira Lalića, Marka Kusmuka, Sašu Marjanovića, Denisa Dimovskog, Jovanku Stanojević, Slavka Krunića, Isidoru Ivanović, Petra Mošića, Anu Golović, Slađanu Marinković, Milu Gvardiol, Sanju Sremac, Ivana Milenkovića, Jelenu Trajković Popivodu, Teodoru Pavković, Dunju Jung, Ljiljanu Rivić, Maju Đurović i mladog umetnika Igora Kantara studenta FPU. Umetnici iz inostranstva koji učestvuju na izložbi su Ivana Tiodorović iz Crne Gore, Ivana Nasteski iz Severne Makedonije, iz Republike Srpske David Dronjak i Milica Lojović, a iz Rusije Olga Gurevič i Aleksandra Bussing.  I ovoga puta afirmiše se jednan od primarnih ciljeva umetničkog udruženja koji se odnosi na podržavanje različitosti u pristupu likovnom stvaralaštvu čime se pruža podrška likovnim stvaraocima da slobodno iznose svoje stavove i zamisli kroz svoja dela.


"Nakon krize sledi razvoj, buđenje ljudskog duha. Umetnici aktivno učestvuju u beleženju vremena kroz prizmu stvaralaštva unoseći razmišljanje, pogled na svet koje prate snažne emocije, razboritost i hrabrost. Likovni stvaraoci nagoveštavaju novo doba pružajući širu sliku civilizacije koja čovku daje nadu, utehu, lepotu. Preispitivanjem sopstvenog bića izražavajući se likovnim sredstvima slikari formiraju svet u kojem egzistiramo. Ovom izložbom povezali su se različiti umetnici kako u poetici i tehnici izražavanja tako i nacionalne pripadnosti i podneblja sa kojeg dolaze. Oni ukazuju na neophodnost stvaralaštva, iznedrujući nova dela i zaokupljajući znatiželju publike. Pred nama je izložba koja unapređuje život dok njene ideje i pogledi prevazilaze ograničenja današnjice. Zajedničko svim umetnicima sa izložbe je da su ostali verni slikarskom pritupu. U interakciji sa stvarnošću i publikom ostvaruju zapažena umetnička ostvarenja negujući suštinu slikartva čuvajući kontinuitet sa prošlim vremenima." (iz teksta povodom izložbe, Slavica Obradinović, istoričar umetnosti).


 



Datum objavljivanja: 14.05.2020.