Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grupna izložba u DOB-u

U utorak, 22. septembra u 19 sati u Galeriji Doma omladine Beograd otvara se grupna izložba. Umetnici: Oliver Veljković, Narcis Alispahić, Mihajlo Cvetković, Vladimir Stojanović, Dragan Vićentić, Tamara Nedeljković-Vukša i G&H ART GROUP.

 


Oliver Veljković - "Oliver Veljković u crtežima i slikama preispituje i relativizuje pojmove modernizma i liberalnog humanizma, kao što su identitet, subjekt, jedinstvo, prisutnost, smisao, poredak, ali ne da bi odbacio, već da bi ih razotkrio kao privremene i promenljive. Svet je, po njemu, artificijelna tvorevina, rezultat njegovih produkcija ili kombinacija u prikazivanju prikazanog, gde nema nikakvog identiteta osim smenjivanja maski i beskonačnog ponavljanja." (Lazar Stojnović)


Narcis Alispahić- "Post-konceptualno doba vratilo je estetiku u umetnost, pa samim tim i ugođaj, tj "zadovoljstvo u slikanju". Narcis to postiže na svojim slikama suprotstavljajući ugođajnosti forme (raskošni kolorit i vatromet ritmova) neprijatne i teške narative koji imaju koren u savremenosti, u "našem svetu koji nije naš". Osećaj strepnje i nelagodnosti lebdi nad čarobnim krajolikom koji je pozornica "strašnih faunskih igara". Ipak, čini se da autor zauzima jedan poseban stav u odnosu na tremendum objekata bačenih u kovitlac istorije, to je ironijska distanca." (Slobodan Tišma)


Mihajlo Cvetković - Obraćanje umetnosti proslošti je nadahnut hod po dobrom materijalu, pravoj magiji za oko. To je ponekad dovoljno dug hod (od drevne Asirije i Persije do savremenog Holivuda) da se pronađu i spoje različiti elementi proizašli iz starinskih slika, klasične popularne muzike, literature i savremenog filma- svega što čini dragocenu krv umetničkog duha. Tako hodamo čvrsto po onome u šta verujemo, posmatrajući nešto što prevazilazi i samo verovanje.


Vladimir Stojanović - Radovi iz serije, koncepta " Where do the children play"  preispituju čovekov odnos prema deci, kao i detetu - budućem čoveku, ali se preispitivanje pruža i dalje, na niz međuljudskih odnosa i socijalnih pitanja...Čovekov odnos prema sebi, čoveku - detetu..


Dragan Vićentić - "Moje slike su kritika čoveka, bez obzira na to što su na nekima od njih figure čoveka i životinja. Figuracija životinja odnosi se na čoveka, a moja želja bila je da tematski obradim sukob ljudskog i animalnog"


Tamara Nedeljković-Vukša  - Rad je iz ciklusa koji istražuje mogućnosti izražavanja crtežom na jedan drugačiji način, korišćenjem različitih materijala, olovaka, boja, konca kao i različitih podloga: novina, tapeta, ručno pravljenog papira, platna itd.


G&H ART GROUP - Slika iz ciklusa "Lik i delo" posvećena pronalazačima oružja i njihovim pronalascima koji nose njihova prezimena.


Izložba traje do 04. oktobra 2009


 


 


Datum objavljivanja: 21.09.2009.