Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grupa Dimenzija: Kraj i početak

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba skulptura pod nazivom Kraj i početak. Predstavljena su dela pet umetnika koji deluju u okviru neformalne umetničke grupe Dimenzija – Ivane Milev, Miodraga Miše Rogana, Milorada Panića, Milorada Miće Stajčića i Petra Sibinovića.


 


Radovi ovih pet umetnika otvaraju pitanja smisla i granica savremene skulpture, koja danas sežu u oblast prostornih instalacija, eksperimenta i angažovane umetnosti.  Zajednički im je odnos prema prostoru – idejnom, fizičkom i društvenom, a različitost umetničkih poetika i stvaralačkih pristupa čini izložbu u celini posebno dinamičnom. Vajarska dela odlikuje inovativnost u upotrebi medija i izražajnih mogućnosti skulpture kroz rad sa različitim materjalima od meremera, kože, drveta, metala do  tkanine, žice, epoksidne smole, plastike i čokoladnih bombonica.

Kustoskonja izložbe je Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti i vlasnica galerije IKS Vitamin u Beogradu. Izložbu je svečano inaugurisao profesor Kolja Mićević, naš  poznati pisac i prevodilac Dantea na francuski, autorskim stihovima koji su nastali ovim povodom i koje je posvetio skulptorima. Otvaranju je prisustvovao veliki broj posetilaca među kojima i mnogi značajni predstavnici umetnosti i kulture Francuske, kao i stvaraoci našeg porekla koji žive i rade u Parizu poput Cileta Marinkovića sa suprugom Bebom i mnogih drugih. Direktor Kulturnog centra Srbije Radoslav Pavlović,  izrazio je zadovoljstvo što ovom izložbom počinje programska sezona u našem predstavništvu u Parizu, koja po prvi put obuhvata i mesec avgust. Izložba će biti otvorena svakog dana sem nedelje i ponedeljka  sve do 31. avgusta ove godine.


 



Datum objavljivanja: 20.08.2018.