Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

GRRR! Program

U okviru serije dešavanja pod nazivom GRRR!Program, kojeg pripremaju Kulturni centar Pančeva i Saša Rakezić, u prostoru Elektrika (Radomira Putnika 7), sa početkom u 19h, biće otvorena izložba radova nastalih tokom celodnevnog zajedničkog crtanja stripa.

 


U okviru serije dešavanja pod nazivom GRRR!PROGRAM, kojeg pripremaju  Kulturni centar Pančeva i Saša Rakezić, u prostoru Elektrika (Radomira Putnika 7), sa početkom u 19h, biće otvorena izložba radova nastalih tokom celodnevnog zajedničkog crtanja stripa, u kojem učestvuje Kuhinja (uradi-sam strip radionica koju je pokrenuo Aleksandar Zograf u vlastitoj kuhinji u Pančevu 1998. http://www.aleksandarzograf.com/kitchen.html ), uz pomoć nekoliko gostujućih domaćih strip autora, i – sa druge strane, predstavnici austrijskog ogranka Kuhinje, nedavno formirane u Lincu. Austrijska Kuhinja je, po uzoru na onu nastalu u Srbiji, neformalna grupa autora koja se okuplja u kućnom prostoru kako bi crtali stripove, a koji takođe objavljuju strip publikaciju Unkraut

http://www.youtube.com/watch?v=Pr0DCu-bN2s&eurl=http://www.unkraut-comics.at/blog/?cat=5




Među gostima iz Austrije su - Christian Wellmann ( novinar, DJ, urednik publikacije Unkraut Comics), Mika Satomi ( umetnica / strip autorka iz Japana, trenutno nastanjena u Lincu), Ewald Elmecker ( jedan od autora aktivnih na projektu TIME’S UP –  Laboratorije za konstrukciju eksperimentalnih situacija, strip autor, DJ), Janina Wegscheider ( strip autorka, zaposlena u Kunsthochschule Linz, koja takođe realizuje neke od projekata na njenoj farmi), Alexander Wilhelm ( predavač u umetničkoj školi u Lincu, autor grafike i saosnivač projekta Die Fabrikanten, autor stripa i videa) i Martin Bruner ( ilustrator, dizajner, strip autor, urednik publikacije Unkraut Comics).

http://www.unkraut-comics.at/blog/?cat=7




Pored predstavljanja zajedničkog rada austrijske i srpske Kuhinje, gost večeri je Miloš Tomić, beogradski umetnik trenutno nastanjen u Pragu, koji će prikazati izbor svojih filmova, kao i radove nastale na stoptrik radionicama u Pančevu, Milanu i Karlovim Varima. Prema rečima Miloša Tomića, "Stop trik je grana animacije u kojoj se svaka sekunda filma kreira  od 25 POSEBNO uslikanih fotografija. Namenjena fanaticima i udarnicima, ova tehnika   pruža razlog da se zagledamo u svakodnevni svet oko sebe i mogućnost da na glavce okrenemo zakone i navike koje caruju u tom našem svetu". Na kraju, ali ne i najmanje važno, Miloš Tomić će predstaviti izložbu crteža pronađenih u jednoj napuštenoj kući u Pragu ( "Rado prekopavam po dragocenom đubretu, po bačenim arhivama i nečijim zaboravljenim stvarima. Mene to inspiriše, zaboravim se i istražujem. Iz staklenog lifta iz jedne stare praške renovirane zgrade, video sam razvaljena vrata podrumčeta u dvorištu. U džumbusu buđavih dušeka, prašnjavih knjiga i očuvanih časopisa, pronašao sam sveske nekog studenta mašinstva - ljubitelja aviona - i u tim sveskama strpljivo, brižljivo i amaterski iscrtane nebeske, avionske bitke...kakvo blago!").


 


Datum objavljivanja: 22.10.2008.