Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grrr ! Program

Nakon prestanka Internacionalnog festivala autorskog stripa Grrr ! Kulturni centar Pančeva i Saša Rakezić su pokrenuli novi ciklus dešavanja posvećenih stripu, pod nazivom Grrr! Program. Prvi u nizu Grrr ! Program će se odigrati u subotu, 12. aprila 2008 u Foajeu kulturnog centra Pančeva u 19h.


 


U nameri da podrži lokalnu produkciju, kako u Pančevu tako i u susedstvu, Grrr! Program  predstavlja nekoliko izdanja koja komuniciraju sa publikom zainteresvanom za strip i književnost. Najnoviji, sedmi broj Kvartala, časopisa kojeg objavljuje Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, nastavlja da  - pored književnih radova, recenzija, i prevoda, posvećuje svoj prostor i vizuelnoj kreaciji i stripu. Pored činjenice da je broj ispunjen ilustracijama strip autorke iz Toronta Nine Bunjevac ( koja je bila gost Elektrike u leto 2007), objavljene su i strip storije jedne od najzanimljivijih domaćih autorki, Maje Veselinović.

Balkan Twilight, antologija koja predstavlja "kreativni okršaj između stripa i književnosti", je izdanje koje na inventivan način spaja rad književnika i publicista svake vrste, sa strip autorima. Među imenima koja su zastupljena su, pored urednika Vladimira Palibrka, još i Slobodan Tišma, Oto Oltvanji, Igor Hofbauer, Radovan Nastić, Aleksandar Zograf, Wostok, Johanna Marcade, Vladan Nikolić, Barbi Marković i brojni drugi. 



Zrenjaninski strip almanah beleži presek strip produkcije  u ovom gradu. Zbirajući radove autora koji se razlikuju po stilskom opredeljenju, generacijski, i u svakom drugom smislu, ovo izdanje ukazuje da postoji život i van Beograda i Novog Sada, i da je moguće (kao u slučaju Vladana Nikolića) da živite u Zrenjaninu i objavljujete čak i van Srbije, ili da živite u Americi i da radite na strip serijalu u Srbiji, kao što je slučaj sa Vladimirom Kuzmanovim.

Mr Spiral je član legendarne "sanjive" punk grupe NUP. Tokom trajanja Grrr!, Mr Spiral je radio u jednoj prodavnici cipela u Pančevu, koja je u vreme festivala postajala galerijski prostor, u kojem su izlagani stripovi o cipelama, ili su priređivane radionice tokom kojih se slikalo bojom direktno po obući. Kratki film Život je pun misterija beleži materijal nastao tokom ovih sesija, kombinovano sa proznim tekstom i animacijama autora.


 



Datum objavljivanja: 09.04.2008.