Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grifon 2016.

Izložba izabranih radova sa 11. konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2014. i 2015. 13. jun - 2. jul 2016. Galerija Grafički kolektiv, Obilićev venac.


 


U ponedeljak, 13. juna u 19h svečano se otvara 11. GRIFON - izložba izabranih radova sa  11. konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2014. i 2015. godini. Na ovogodišnjem konkursu GRIFON prijavilo se 80 autora sa preko 200 radova.


Selekciona komisija - Vedran Eraković, grafičar, Lazar Bodroža (iz autorskog tima Metaklinika), Isidora Nikolić, grafička dizajnerka, Slavimir Stojanović, grafički dizajner i Miroslav Mušić, istoričar umetnosti - izabrala je 37 autora i preko 70 radova u kategorijama: knjiga i druge publikacije, vizuelni identitet, plakati i oglašavanje, ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti, filmska, video i TV-grafika i web-dizajn.

Na svečanom otvaranju, najboljem radu biće uručena nagrada Grifon, koju dodeljuje žiri u sastavu: dr Stanko Crnobrnja, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije, Boris Miljković, multimedijalni umetnik, Nenad Trifunović (iz autorskog tima Metaklinika), Slavica Dragosavac, grafička dizajnerka i Igor Oršolić, kreativni direktor. Praksa je potvrdila da nagrada Grifon nepogrešivo valorizuje i prepoznaje najbolja autorska dela grafičkog dizajna, o čemu svedoče i profesionalni dometi dosadašnjih laureata: Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002), Slavimir Stojanović (2004), Isidora Nikolić (2006), Igor Oršolić (2008), Autorski tim A3 Format (Filip Bojović&Marko Rakić/2010) i Jovana Budošan&Aleksandar Ilić (2012) i Metaklinika (2014).


GRIFON je osnovan u saradnji sa štamparijom Quadra Graphic 1996. godine sa ciljem da stimuliše i razvija profesionalne standarde u oblasti grafičkog dizajna. Ova specijalizovana manifestacija bijenalnog karaktera tokom dve decenije razvila se u relevantni punkt za vrednovanje i sučeljavanje različitih poetika pružajući realan uvid u aktuelnu produkciju grafičkog dizajna u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori i autora koji su svojim poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore.


U predgovoru DIZAJN KAO VIZUELNO PROMIŠLJANA NAMERA, dr Stanko Crnobrnja piše: “ Danas, profesionalni dizajner jeste i mora da bude sinteza umetnika, pronalazača, IT mehaničara, racionalnog ekonomiste i stratega evolucije. To bi bio stav koji bi mogao da zauzme veliki dizajner i genijalni pronalazač Bakminster Fuler. Uz dodatnu opasku da, autentični dizajner, vrlo dobro zna da je postigao perfekciju, ne u trenutku kada nema ništa više da doda, već u trenutku kada nema ništa više da oduzme. Dakle, reč je o jednostavnosti i reč je o univerzalnim pravilima. ...Između zauzetog stava i težnje da se dejstvuje prema pravilima, a da se, ipak, bude jednostavan, i između želje da se radi po ‘klasičnim’ uzorima, a da se ne bude ‘stara škola’, nalazi se i ovogodišnja selekcija za nagradu ‘Grifon’. Siguran sam, samu nagradu poneće onaj rad koji je, na sve to, uspeo da prenese i najsnažniju dozu strasti...”


 



Datum objavljivanja: 09.06.2016.