Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grifon

U Grafickom kolektivu, u ponedeljak, 9. juna 2008. u 20h, otvara se izložba GRIFON 2008. i dodeljuje se nagrada Grifon i druga priznanja.

 


Projekat GRIFON- konkurs i izložba- valorizuju najbolja autorska dela grafičkih dizajnera u protekle dve godine, produkciju autora koji su svojim poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore. Profesionalni dometi i odjeci u stručnoj javnosti povodom prethodnih šest GRIFON-a (1996-2006) uverili su u opravdanost i podsticajni karakter ovog konkursa. Pre svega, konkurs i izložba GRIFON postaju relevantni pregled savremenog grafičkog oblikovanja kod nas, a u isto vreme, GRIFON promoviše najznačajnije autorske pojave u ovoj oblasti. Motiv projekta je da se autentičnim ostvarenjima potenciraju dometi primenjene grafike na recentnoj sceni, a u isto vreme, ugled i autoritet nagrade GRIFON, kao referentna preporuka autorima, potvrđuje svoju aktuelnost i značaj i na međunarodnoj sceni.



Konkursne kategorije: Tipografsko pismo, Knjiga i druge publikacije, Promotivni materijal i hartije od vrednosti, Vizuelni identitet, Plakati i oglašavanje, Ambalaža, Filmska, video i TV-grafika, Web-dizajn. 



Na ovogodišnji 7. konkurs GRIFON prijavilo se 98 autora sa preko 200 radova.



Selekciona komisija - Slavica Dragosavac / kreativni direktor, Zoran Borenović / grafički dizajner, Vladan Srdić / partner i kreativni direktor, Studio 360 / TheSign, Slaviša Savić / art direktor, Dragana Lacmanović / graficki dizajner - izabrala je 46 autora/agencija i 76 radova. 



Nagrada GRIFON i druga priznanja dodeljuje se na otvaranju, 9. juna po odluci Žirija: Isidora Nikolić / grafički dizajner, Branko Basarovski / art direktor, Dejan Sretenović / istoricar umetnosti, Kosta Glušica / art direktor i Milan Stevanović / predstavnik Quadra Graphic. 



Dosadašnji laureati nagrade Grifon: Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002) , Slavimir Stojanović (2004) i Isidora Nikolić (2006). 



Osnivaci GRIFONA: Grafički kolektiv i Quadra Graphic.


 


Datum objavljivanja: 05.06.2008.