Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grifon

Grifon 2008 - 7. konkurs za najbolji grafički dizajn u 2006. i 2007. godini u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

 



Grafički kolektiv i štamparija Quadra su 1996. pokrenuli i organizovali Grifon – 1. jugoslovenski konkurs za najbolji grafički dizajn. Projekat Grifon – konkurs i izložba – valorizuje najbolja autorska dela grafičkog dizajna iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore nastala u protekle dve godine autora koji su svojim poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore. Profesionalni dometi i odjeci u stručnoj javnosti povodom prethodnih šest Grifon-a (1996-2006) uverili su u opravdanost i podsticajni karakter ovog konkursa. Pre svega, konkurs i izložba Grifon postaju relevantni pregled savremenog grafičkog oblikovanja kod nas, a u isto vreme, Grifon promoviše najznačajnije autorske pojave u ovoj oblasti. Motiv projekta je da se autentičnim ostvarenjima potenciraju dometi primenjene grafike na recentnoj sceni, a u isto vreme, ugled i autoritet nagrade Grifon, kao referentna preporuka autorima, potvrđuje svoju aktuelnost i značaj i na međunarodnoj sceni.



Konkursne kategorije: tipografsko pismo,  knjiga i druge publikacije, promotivni materijal i hartije od vrednosti, vizuelni identitet, plakati i oglašavanje, ambalaža, filmska, video i TV-grafika, web-dizajn.Ove godine na konkurs se prijavilo 98 autora i agencija, a izabrano je 46 autora sa preko 100 radova.U Selekcionoj komisiji (i žiriju za nagrade) učestvuju eminentni teoretičari i praktičari iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelne kulture - Slavica Dragosavac / kreativni direktor, Zoran Borenović / grafički dizajner, Vladan Srdić / partner i kreativni direktor, Studio 360 / TheSign, Slaviša Savić / art direktor, Dragana Lacmanović / grafički dizajner.Za najbolji grafički dizajn Žiri dodeljuje nagradu Grifon koja se sastoji od skulpture, povelje i novčanog iznosa. Grifon se može dodeliti samo jednom radu. Žiri može dodeliti i specijalna priznanja i pohvale.Laureat nagrade Grifon sa prethodne izložbe realizuje grafički dizajn kataloga i pratećeg materijala; ove godine Isidora Nikolić.



Žiri: Isidora Nikolić / grafički dizajner, Branko Basarovski / art direktor, Dejan Sretenović / istoričar umetnosti, Kosta Glušica / art direktor i Milan Stevanović / predstavnik Quadra Graphic

Dosadašnji laureati:  Miloš Ilić, Vladan Srdić, Borut Vild, Goran Patlejh, Slavimir Stojanović i Isidora Nikolić.


 




 



Datum objavljivanja: 14.05.2008.