Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grčka keramika sa Crnog mora

Autorsko vođenje kroz izložbu, Grčka keramika sa Crnog mora, poklon Konstantina Miloševića Milisavljevića, četvrtak, 16. januar 2014. u 18 časova, galerija na prvom spratu Narodnog muzeja.


 


U četvrtak, 16. januara u 18 časova, kroz izložbu Grčka keramika sa Crnog mora: Poklon Konstantina Miloševića Milisavljevića sve zainteresovane posetioce provešće jedan od autora izložbe, Vera Krstić, kustos Zbirke grčko-helenističkog perioda Narodnog muzeja u Beogradu.



Kolekciju koja broji 40 grčkih keramičkih posuda Narodnom muzeju je 1906/1907. godine poklonio pukovnik ruske vojske Konstantin Milosavljević - Milošević. Zahvaljujući ovom dragocenom poklonu koji potiče iz Olbije u južnoj Rusiji, posetioci Narodnog muzeja imaju priliku da na jednom mesetu vide posude izrađene u geometrijskom, korintskom, orijentalnom, crno i cvenofiguralnom, kao i južnoitalskom stilu, na taj način neposredno upoznajući se sa dinamičan stilskim transformacijama u keramici antičke Grčke u periodu od 9. do 3. veka pre n.e.



Na koji su način grčke posude dospele na obale Crnog mora? Kako ih je pukovnik ruske vojske poklonio našem muzeju? Uz neposredno tumačenje autora izložbe, gospođe Vere Krstić, zainteresovani posetioci moći će da čuju odgovore na ova i druga intersantna pitanja ali i da upoznavanjem sa ovom vrstom arheoloških nalaza saznaju više o svakodnevnom životu u drevnj Grčkoj.


 



Datum objavljivanja: 13.01.2014.