Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Graz - glavni grad Svetskog mira

Povodom obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata u austrijskom Gracu desila se simbolična objava mira. Praunuka Franca Ferdinanda rukovala se sa pranećakom Gavrila Principa. Anita Hohenberg srdačno je pružila ruku mira Branislavu Principu.

 


Umjetnički mirovni sporazum između Austrije i Srbije, će da rezultira u započinjanju Prvog svetskog mira kao kulturno-utopijski universalni dogadjaj, Mirski gest je premijerno proslavljen 11.11.2018. u 11:11 časova na Schlossbergu, Graz. Ovaj gest je veoma lični znak mira i razumevanja između ljudi. Ovaj realni performans je centralni događaj umetničko-mirovnog sporazuma između Austrije i Srbije pod nazivom ''Prvi svetski mir''. Gestom međusobnog razumevanja Graz se proglašava kao svetska prestonica mira.



Svojim umetničkim programom umetnik Igor Friedrich Petković pokušao je da dočara do koje mere je transkulturalna istorija moderne Evrope zamršena i kompleksna.  Veoma jasno pokaže Petković kroz scensku predstavljanju svoje knjige "Franz Ferdinandov Princip - Kako je Prvi svetski rat zaista počeo“ logiku "kulture rata", koja se mora prođiti.  Između nekada zaraćenih naroda se razviju novo komponirani "mirovni marševi“ koji šetaju u zajedničkom maršu u jednoj živoj tranziciji do kulture mira - TranCEEt2PEACE.



U pratnji ansambla ''Zlatorog Allstars", Boris Mihaljčić (violina), Lejla Imamović (vokal), Verner Mandlberger (gitara) i  štajerski prvak harmonike Markus Oberleitne predstavili su muzičku tradiciju Austrije, Bosne i Srbije u poslednjih 100 godina. Lois Lammerhuber predstavio je Alfred Fried Fotografsko Priznanje (Alfred Fried Photography Award). Roland Berger je u ime žirija proglasio pobednika međunarodnog pesničkog konkursa "Kako Mir izgleda?".



 


Nakon zajedničkog jela sa pšenicom i hleb iz Ukrajine koncertu mira počeo je rok bend Colour Haze sa pesmom „Mir, Braćo i sestre".  Ovaj multimedijalni događaj mira završio se numerom "Bezbednost na prvom mestu!", komponovanom i izvedenom od strane Mognstuambuama i Majkla Ostrovskog.

O socijalnom značaju ovog mirovnog gesta oglasili su se i najviši političkim predstavnicima. Valentin Inzko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, istakao je jedinstven značaj umetnosti i kulture ya mir, upravo između Austrije i jugoistočne Evrope. Bivši gradonačelnik Graca Alfred Stingl se kroz lična iskustva dotakao rata i u isto vreme podsetio koliko je mir zaista bitan. Gradski savetnik Gunter Riegler potvrdio je položaj umetnosti kao izvor inspiracije grada Graca. Predsednica Štajerskog parlamenta gospođa Betina Vollath istakla je širok mirovni rad u civilnom društvu. Kurt Flecker, bivši Predsednik Štajerskog parlamenta dodao je kulture mira i kulturom otpora.





Grac je jedini evropski grad sa titulom „Menschenrechtsstadt“ - grad ljudskih prava. Ovaj grad ima bogatu istoriju kulturne i umetničke impulse za i iz jugoistočne Evrope. Grac je rodno mesto prestolonaslednika Franca Ferdinanda. U Gracu je studirao i brat atentatora Gavrila Principa. Odavde, u široj inicijativi, pokreće se ideja o svetskom miru, da dodirne ljudi širom sveta kroz svetskog gest mira! HANDSHAKE4PEACE!



Projekat se dalje razvije i u jednoj suradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021“, EXIT fondacijom i Joko Ono u okviru žFirstWorldPeace, koj se organizuje 24.11.2018 na Petrovaradinskoj tvrđavi.


SVETSKI MIR JE MOGUČE - AKO MI SVI ZAJEDNO VERUJEMO!!!



Inicijator, mirovni aktivist i umetnik Igor Friedrich Petković.

Graz - glavni grad Svetskog mira


 


 


 



 


Datum objavljivanja: 19.11.2018.