Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Graničnici sećanja: Jevrejsko nasleđe i Holokaust

Predstavljanje knjige, Graničnici sećanja: Jevrejsko nasleđe i Holokaust, petak, 1 februar u 17 časova Narodni muzej u Beogradu.


 


U susret nedelji u kojoj se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u petak, 1. februara 2019 u 17 časova, u Narodnom muzeju u Beogradu održaće se razgovor i predstavljanje knjige Graničnici sećanja: Jevrejsko nasleđe i Holokaust u izdanju Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu.



Knjiga je rezultat je zajedničkog rada 19 autora, naučnika i stručnjaka iz Srbije i sveta iz oblasti kulture, istorije, muzeologije, umetnosti, obrazovanja i Holokausta, a ispred institucija kao što su Kuća Ane Frank iz Amsterdama, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, NVO Terraforming, Institut za noviju istoriju Srbije, Filozofski fakultet u Beogradu, NVO Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu, Jevrejski istorijski muzej u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i NVO Haver Srbija.



Kroz tri odeljka – Narativi post-sećanja, Muzej i multimedijalno sećanje: Trezori JIM-a i Obrazovanje o Holokaustu u knjizi se interdisciplinarnim pristupom obrađuju ključna pitanja vezana za posmatranje Holokausta tokom više od 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata. Autori su nastojali da pruže odgovore na pitanja: Kako se društvo i država odnose prema sećanju na Holokaust u Srbiji i regionu, Poljskoj, Francuskoj i SAD? Kakva je veza između Holokausta i jevrejskog kulturnog i istorijskog nasleđa danas? Kako se muzeji i memorijalni centari odnose prema sećanju na Holokaust? Šta je i koji je značaj obrazovanja o Holokaustu?



Ovaj zbornik radova realizovan je u saradnji i partnerstvu sa Jevrejskim istorijskim muzejem u Beogradu, i jedan je od projekata iz prvog ciklusa finansiranja programa iz oblasti nauke, kulture i obrazovanja Saveza jevrejskih opština Srbije, vezanih za Holokaust u Srbiji, podržanih sredstvima Republike Srbije na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtava Holokausta bez živih zakonskih naslednika.



Autori ove publikacije su: dr Nevena Daković, dr Vera Mevorah, Vojislava Radovanović, dr Mirjana Nikolić, dr Aleksandra Milovanović, Nikola Radić Lucati, dr Boris Petrović, dr Nikola Krstović, dr Biljana Mitrović, dr Nikola Šuica, dr Mladenka Ivanković, Maša Seničić, Neda Radulović, dr Dragana Stojanović, Sonja Viličić, Nevena Bajalica, Miško Stanišić, Marina Pejović i  Gordana Grabež.



 



Na promociji će govoriti urednice dr Vera Mevorah i dr Nevena Daković, direktorka Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu Vojislava Radovanović, istoričar Holokausta dr Milan Koljanin, Sonja Viličić iz NVO Haver Srbija i operativna direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Gordana Grabež.



Nakon otvorene tribine učesnika, NVO Haver Srbija će održati interaktivnu edukativnu radionicu Antijevrejski zakoni putem koje će predstaviti savemene pristupe učenju o Holokaustu i lične priče Jevreja iz Srbije tokom Drugog svetskog rata.


 



Datum objavljivanja: 28.01.2019.