Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Granice Rimskog carstva

Serijom predavanja na temu UNESCO - svetska baština: Granice Rimskog carstva. Narodni muzej u Beogradu se uključio u manifestaciju Dani Nemačke 2009.

 


Tokom ralizacije ove manifestacjije mnogobrojnim naučnim skupovima i predavanjima, filmskim projekcijama, uličnim preformansima i drugim kulturno-umetničkim dešavanjima podsetićemo se neraskidivih i prijateljskih veze dve zemlje. Razmenjujući iskustava i vizije imaćemo prilike da od eminentnih nemačkih kolega saznamo nešto više o mehanizmim očuvanja kulturne baštine.


U utorak 10. novembra, ćete imati izuzetnu priliku da u atrijumu Narodnog muzeja prisustvujete pradavanjima dr Sebastijana Zomera (Sebastian Sommer) - direktora Bavarskog državne uprave za zaštitu i očuvanje kulturne baštine (Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege Bodendenkmalpflege) i prof. dr Fridriha Lita (Friedrich Lüth) - direktora Nemačkog arheološkig instituta u Frankfurtu (Römisch-Germanische Kommission, Frankfurt a.M.).


Granice Rimskog carstva, koje se danas nalaze na teritoriji Nemačke, Velike Britanije i Severne Irske, na UNESCO listi svetske baštine prvi su primer povezivanja spomenika iz različitih zemalja u jedinstvenu grupu. Granice Rimskog carstva predstavljaju primer modularnog povezivanja koje u jedinstven spomenik objedinjuje spoljne granice Rimskog Carstva u toku 2. vek i vremena njihovog najvećeg opsega. Od 2005. godine Hadrijanov zid u Velikoj Britaniji i Gornjogermansko-recijski limes u Nemačkoj predstavljaju prve module ovog internacionlanog niza, kojem se 2008. godine pridružuje i Antoninov zid.


Tokom svog predavanja dr Zomer će predstaviti delove rimskog limesa koji u ovom trenutku čine ovaj jedinstven spomenik svetske baštine, dok će poseban akcenat biti stavljen  na mogućnost drugih zemalja da se uključe u zajednički sistem.


Prof. dr Lit će tokom svog predavanja prisutnim kolegama nešto više reći o najznačajnijim evropskim projektima Nemačkog arheološkog instituta i rezultatima novih arheoloških istraživanja. Paralelno sa predavanjima naših uvaženih kolega prisutni će imati priliku pa se i putem postera upoznaju sa rezultatima dosadašnje saradnje nemačkih i naših stručnjaka u oblasti arheologije na istraživanjima Romulijane, našeg jedinog arhološkog lokaliteta na listi UNESCO svetske baštine.


 


Satnica: 


12:00 – dr Sebastijan Zomer:  UNESCO - svetska baština: Granice Rimskog carstva - Hadrijanov zid, Gornjogermansko-Recijski limes, Antoninov zid, Dunavski limes?


12:45 – diskusija


13:00 – pauza


13:15 - dr Sebastijan Zomer: Nova otkrića na starom Limesu – Rezultati najnovijih  istraživanja i iskopavanja


13:45 - pauza


14:00 - prof .dr Fridrih Lit: Evropski projekti Nemačkog arheološkog instituta


 


Predavači će se prisutnom auditorijumu obratiti na engleskom jeziku.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 05.11.2009.