Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Zorana Grmaša

Samostalna izložba autora Zorana Grmaša otvara se 23. februara u Grafičkom kolektivu, Obilićev venac. Grmaševe grafike, mogu se pogledati do 7. marta.

 


Spajajući iskustva stečena praksom na grafičkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu kao i na Otvorenom grafičkom ateljeu u Narodnom muzeju u Beogradu sa studijskim boravcima u Italiji (Milano, studije na Akademiji umetnosti "Carrara" u Bergamu, Lodi), Zoran Grmaš eksperimentiše kolografijom, veoma otvorenim i složenim grafičkim metodom, po kvalitetu srodnom klasičnim tehnikama duboke štampe. Na kartonskoj ploči kao podlozi Grmaš lepi različite materijale (papire, tekstil, pesak, razne lepkove) sa kojima oblikuje apstaktnu, reljefnu kompoziciju u tehnici kolaža i na taj način uključuje samu matricu u grafički otisak. Ne retko, Grmaš svoje minijaturne beleške iz sveske prevodi u grafičke forme, preispitujući njihovo idejno i vizuelno dejstvo.


Zoran Grmaš (1970), diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1997). Studijski boravio u Italiji (Milano, Bergam, Lodi) gde se usavršavao i radio kao asistent na Akademiji umetnosti "Carrara" u Bergamu. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu stručni je saradnik na katedri za grafiku.Član ULUV-a. Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za grafiku. Od 1991. izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama.


 


Datum objavljivanja: 23.02.2009.