Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Slobodana Vukovića

U četvrtak, 3. aprila u 19h u Galeriji SKC Novi Beograd otvara se samostalna izložba grafika autora Slobodana Vukovića, pod nazivom, "O brodovima, moru i nikad dovršenim plovidbama".

 


O brodovima, moru i nikad dovršenim plovidbama



 



Veoma specijalizovana tematika, koja zauzima posebno važno mesto u grafičkom opusu Slobodana Vukovića, u naš likovni život unosi ne samo dah svežine nečeg drugačijeg, već svojom osobenošću pokreće ozbiljnu zapitanost: otkud i zašto baš brodovi?



Polazimo od premise da je to velika i nadasve životna tema, koja ovaj opus svrstava u rang ličnog legata.



Predstave brodova na Vukovićevim grafikama i crtežima svojom semantikom ukazuju na složeni spoj, u kome se prepliću autorovo temeljno i precizno znanje o njihovoj pojavnosti, nameni i istorijatu, sa njihovom simbolikom, čije poreklo iz kulturne, magijske i duhovne zaostavštine čovečanstva na poseban način dotiče umetnika, kao izdvojenog pojedinca. Baština nas uči da je brod simbol života, simbol ličnog putovanja kroz beskraje duše, prevoznik od početne tačke života do one finalne ...



Svaki prikaz, osim iscrpne tačnosti podataka, nosi i blagotvorne dodatke iz resora autentične umetničke nadgradnje. Vukovićeva likovna promišljanja su jasno zasnovana na besprekornoj crtačkoj veštini, kao i mogućnostima lucidne stilizacije formi brodova i ljudskih tela. Kompozicije su lavirintski složene, bogate naracijom, nalik onoj iz trezora priča morskih vukova. Odlikuje ih dinamičan ritam elemenata, često  zavodljivo pojačan do krešenda, ali i dobro orkestrirana ravnoteža. Obogaćene su učenim simboličkim aluzijama na vremensku odrednicu svakog objekta, asocijacijama na prateće situacije života na moru, često u humornom diskursu. Poluskriveno, ili razgovorljivo razdragano prisustvo komičnog sastojka, odevenog u naglašeno emotivni senzibilitet, oblikuje poetiku ludičkog karaktera. Savršeno vladanje tehnikama duboke štampe – bakropisom, bakrorezom i akvatintom, dodatno je omogućilo i poduprlo veštu režiju ove, osećanjima i znanjem bremenite dramske postavke.



Čitav ovaj opus ostavlja snažan utisak putovanja kroz vojnu maritimnu istoriju. Podjednako je to putni itinerer lične životne priče, u kojoj svako poglavlje jasno stavlja do znanja da su more i brodovi odnegovali genetiku čitavog duševnog i mentalnog sklopa autorovog bića.



 



Vesna Todorović, istoričar umetnosti



U Beogradu, marta 2014


 


 


Datum objavljivanja: 31.03.2014.