Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Nenada Zeljića

U utorak, 24. juna u 19h, u Galeriji savremene umetnosti Smederevo na Trgu Republike, biće svečano otvorena izložba grafika Nenada Zeljića. Izložba traje do 22. jula.


 


Nenad Zeljić je rođen 1964. godine u Beogradu. Diplomirao na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1993. u klasi profesora Emira Dragulja. Postdiplomske studije je završio 1996. godine. Član je ULUS-a od 1994.

Organizovao šest samostalnih izložbi:

1993. Beograd, Galerija Paleta, Grafike

1994. Vancouver, Canada, The Doctor Vigari Gallery, Grafike

1996. Beograd, Galerija Grafički kolektiv, Grafike

1998. Beograd, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Ilustracije

2002. Prijedor, Muzej u Prijedoru, Crteži i grafike (sa Brankom Miljušem)

2005. Beograd, Galerija Grafički kolektiv, Grafike

Izlagao na preko 70 kolektivnih izložbi u Srbiji, Makedoniji, BiH, Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Češkoj Republici, Francuskoj, Norveškoj, SAD-u i Japanu.

Do sada je osvojio sledeće nagrade: Nagrada FLU za grafiku,

Otkupna nagrada Vladislava Zlatanovića, Galerija Grafički kolektiv, Nagrada za grafiku iz fonda Đorđe Andrejević Kun, Nagrada Gilkey fondacije za grafiku na izložbi u Portlandu,

Prize of the Romanian Artists' Union, Ploiesti, The Art Museum of Prahova County.



"Na svojim radovima Nenad Zaljić najčešće prikazuje apstraktne forme nepravilnog kružnog ili kvadratnog oblika, "nespretnim" potezom aludirajući na iskrenost i autentičnost dečijeg crteža. Iskonski momenat dopunjuju prirodni fenomeni, zajedno sa skrivenim simbolima nebeskih tela i oblicima erotične sadržine. Na pojedinim radovima crtež je redukovan do minimalizma, gradi zamišljene pejzaže u kombinaciji toplih tonova i crne, sa konstantnim probijanjima bele pozadine."


Nataša Radosavljević kustos


 


 


 



Datum objavljivanja: 20.06.2008.