Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Miodraga Rogića

U ponedeljak, 26. januara u 19h otvara se izložba grafika Miodraga Rogića u galeriji Grafičkog kolektiva, Obilićev venac 27. Izložba traje do 7. februara.

 


Prisutan je na likovnoj sceni pet decenija, Miodrag Rogić u svojoj stvaralačkoj radionici kontinuirano i paralelno rešava dileme u kontekstu slikarskog i grafičkog medija. Ovoga puta za mulitiplikaciju otiska autor koristi elektronsku matricu; on je "u svojoj umetnosti postigao likovno i poetsko Pročišćenje što je, kao stav i postupak,  dosta retko u našoj savremenoj umetnosti…"


Dalje, u naslovu teksta u katalogu "Neke od plastičkih varijanti Rogićevog sistema građenja SLIKE" Ljiljana Slijepčević navodi da je "Rogićev grafički opus sastavni deo njegovog ukupnog umetničkog traganja, sa namerom da demistifikuje predmete, prirodu i samu umetnost da bi došao do njihovih likovnih suština. Stoga, on isključivo koristi tehniku ravne štampe: da umnoži određeni vizuelni doživljaj…Već ranije naglašavan ovako čist i otvoren odnos prema grafici kao savremenom tehničkom sredstvu, gde je (ofset) mašini bio potpuno prepušten postupak umnožavanja u crtežu već sprovedenih likovnih ideja, u ovoj sredini ostao je kao stav u manjini. Zbog prethodno navedenih opštih osobina Rogićeve umetnosti, logično je njegovo bavljenje digitalnom grafikom u toku protekle četiri godine. To je pokušaj da  još više "ohladi" vizuelni doživljaj, da ga oslobodi sopstvene privatnosti i prepusti VIRTUELNOM…Njegov celokupni opus doživljavamo kao refleksiju jednog filozofskog stava koji se izrodio u snažan i originalan umetnički iskaz u kome otkrivamo LIČNOST UMETNIKA. Otkrivamo njegov istančani senzibilitet i poetičnost, njegovo shvatanje nepobitne usamljenosti svakog pojedinca u univerzumu..."


Miodrag Rogić (1932), diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu; bio profesor na istoj Akademiji (do penzionisanja) gde je predavao predmet grafika.

Samostano izlaže od 1956; priredio preko 20 samostalnih izložbi grafika, crteža i slika.

Nagrade-izbor: Nagrada Oktobarskog salona za grafiku, Nagrada Oktobarskog salona za slikarstvo, Oktobarska nagrada grada Beograda, Nagrada ULUS-a  monografija, Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Nagrada za životni doprinos grafičkoj umetnosti, Politikina nagrada za slikarstvo.


 


Datum objavljivanja: 21.01.2009.