Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Milana Blanuše

Od 18 - 27 novembra, 2010. u prostoru Galerije Grafički kolektiv, na Obilićevom vencu, održava se izložba grafika Milana Blanuše.

 


Paradoksi čoveka i sveta, sa izraženom egzistencijalnim sumnjama i nemirom, kao iskrena i duboka stvaralačka opsesija, ugrađeni su u likovni sistem dela Milana Blanuše (1943). Misao: "Moj stav je da umetnik mora da bude dosledan svom ubeđenju«, autor razrađuje u sopstvenoj umetničkoj praksi. On svoj angažovani stav niveliše na planu kritičkog posmatranja čoveka, a upadljiv pozitivan prototip za njega bio je Bekman.  Subverzivni diskurs u poetskom sloju njegovog dela očit je i u novim grafikama naslovljenim "Umetnost je ono što mi kažemo da je"."




Blanuša se u ovim radovima bavi istoričarima umetnosti i likovnim kritičarima, tako da na matrici jedne ličnosti (Ješa Denegri) i njene vizuelne repeticije izoštrava pitanje duhovnog vođe/uzora/bratstva u formiranju profesionalnog habitusa i autentične autorske ličnosti. Koncept dijaloške forme, tipičan za njegov model rada, nosi u sebi kvalitet ubedljive dokumentarnosti kojom se, na određeni način, niveliše narativni i kritički sloj dela. Blizak u svom stavu novom realizamu nemačke škole, Blanuša neguje ekspresivni gestualni crtež što potenciraju i crno-beli grafički standardi.


 


Datum objavljivanja: 17.11.2010.