Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Mihaila Stanisavca

Izložba grafika Mihaila Stanisavca otvara se u ponedeljak, 12. januara u 19h u galeriji Grafičkog kolektiva, Obilićev venac 27. Radovi se mogu pogledati do 24. januara.

 


U tekstu Grafike-crno na belo Mihailo Stanisavac piše o svom stvaralačkom principu u kontekstu medija grafike. "Prevođenjem crteža, spontane beleške, u materijal, u matricu, nalazim prameru. Materijal koji koristim za izradu matrice beleži impulse svesti i organizma koji tako postaju deo njenog sadržaja. Na nekim matricama je dominantan crtež, na nekim struktura, a njihovim kombinovanjem i utiskivanjem stvara se sadržaj određenog grafičkog lista. Da bi sadržaj matrice bio što čitljiviji koristim crnu boju. Crnu boju sa matrice često otiskujem preko već odštampane crne, čime postižem taktilnost koja proizilazi iz strukture i zasićenosti bojom. Kada završim sa otiskivanjem matrica, na mestima predviđenim za naslove, ispisujem reči: Kućište, Ogledalo, Pismo, Postament, Gravitacija, Kapija, Vetrenjača, Tunel… su neki od naziva grafika koje sačinjavaju ovaj ciklus. Svaka predstava koja je nastane kao rezultat rasporeda utisnutih matrica označava pojam koji sam joj dodelio i svaka zapravo predstavlja neki od principa do kojih sam došao u procesu stvaranja određene grafike. Matrica sadrži u sebi informacije vezane za vremenski interval u kome je nastala, dok raspored matrica u prostoru, predstavlja trenutak u kome su sadržani svi ovi vremenski intervali. Na ovaj način, uz pomoć matrica, prevodim prošlost u sadašnjost. Krajnji rezultat je crno beli prizor."


Izložene radovi nastali su u periodu 2006-2008. u kombinovanoj tehnici.


Mihailo Stanisavac (1980), diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od 2008.  Od  2005. izlaže na grupnim izložbama, a od 2007. samostalno.


Radno vreme galerije:11-20h, subotom od 10-16h, nedeljom ne radi.


 


Datum objavljivanja: 08.01.2009.